COVID 19: China vrea marcarea unei granițe cu Nepalul pe vârful Everestului

China urmează să instituie o „linie de demarcaţie” în vârful Everestului, cu scopul de a evita orice contaminare cu covid-19 de către alpinişti provenind din Nepal, relatează AFP, preluată de News.ro.

Prima ţară afectată de pandemia COVID-19, China a oprit în mare parte epidemia, încă din primăvara lui 2020, şi se teme de o revenire a infecţiilor din străinătate.

În contextul în care şi-a închis frontiera în martie 2020, China intenţionează să-şi lărgească supravegherea pe vârful Acoperişului Lumii, pe care-l împarte cu Nepalul, la altitudinea de 8.848 demetri.

Ghizi montani urmează să instaleze o linie de demarcaţie pe acest vârf montan, iar apoi China va autoriza alpinişti să abordeze partea chineză (nord), potrivit agenţiei oficiale chineze de prersă China Nouă.

Acest anunţ a fost făcut, potrivit agenţiei, într-o conferinţă de presă de către şeful Asociaţiei Tibetane de Alpinism.

China Nouă nu precizează însă cum intenţionează – în mod concret – Beijingul să-şi marcheze teritoriul pe vârful îngust al celui mai înalt munte din lume, pe care pot sta doar câţiva alipinişti în acelaşi timp.

Preşedintele Asociaţiei Nepaleze de Alpinism şi-a exprimat îndoiala cu privire la acest lucru.

„Nu sunt la curent cu decizia (chineză), dar există un singur vârf şi va fi practic imposibil să se creeze o despărţire între alpinişti de ambele părţi”, a declarat pentru AFP preşedintele Asociaţiei Nepaleze de Alpinism, Santa Bir Lama.

Oficiali tiberani chinezi dau asigurări că vor lua „măsurile cele mai stricte de prevenţie epidemică”, cu scopul de a evita orice contact cu căţărători din sud, potrivit Chinei Noi.

Beijingul anunţă aceste măsuri în contextul în care, în partea nepaleză a muntelui au avut loc peste 30 de evacuări medicale din tabăra de bază, situată la 5.364 de metri altutudine, de la începutul sezonului. Unii alpinişti erau purtători ai noului coronavirus.

Nepalul, vecinul Indiei, este puternic afectat de un al doilea val al epidemiei COVID-19.

Acest stat himalayan miza pe o relansare a turismului în această vară, după un sezon 2020 pustiu.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine