Echipamentul de munte – FIRST LAYER

E nevoie să ne îmbrăcăm în mai multe straturi în expediţiile montane. Primul strat oferă confort şi permite transpiraţiei să iasă în exterior; al doilea strat este pentru confortul termic, iar al treilea strat ne protejează de exterior, de vânt şi de ploaie.

First layerul e stratul care ne oferă confortul necesar şi care elimină transpiraţia spre exterior, de aceea e important să fie de foarte bună calitate. Ca material, noi vă recomandăm merinosul. Ar fi mai bine să evitaţi bumbacul, care se impregnează de transpiraţie şi nu o elimină în exterior. Apoi, merinosul nu miroase aşa de tare.

Inclusiv boxerii din merinos sunt foarte comozi. Şi apropo de boxeri: e important să ne uităm la cusături, să nu ne deranjeze. Toamna şi primăvara putem folosi o pereche de pantaloni lungi de merinos sub pantalonii cu care mergem la trekking.

Cum protejăm partea superioară a corpului cu primul strat?! Pentru doamne şi domnişoare recomandăm o bustieră sub un tricou de merinos. Pentru bărbaţi, tricourile de merinos sunt foarte practice, foarte uşoare şi plăcute pe corp. Un sfat: dacă este transpirat în spate (unde purtăm rucsacul), într-o pauză îl putem da jos şi îl întoarcem cu spatele în faţă.

La şosete, începem prin a ne uita pe etichetă, să vedem care sunt cele de trekking, de hiking sau chiar de alpinism. O şosetă bună ne protejează de frig şi permite transpiraţiei să iasă în exterior. Şi aici recomandăm lâna merinos pentru toţi cei care vor să aibă confort în excursiile lor. Sfat: dacă aveţi probleme cu şosetele şi vi se pare că la fiecare tură de trekking sau de alergare montană vă jenează ceva, încercaţi să folosiţi 2 perechi: o şosetă foarte subţire (precum cea de damă) şi şoseta normală de trekking. Atunci frecarea va exista între cele 2 şosete şi piciorul s-ar putea să scape fără rană.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *