Cum ne alegem bocancii de munte?!

Alegerea bocancilor de munte este o treabă grea, dar vă ajutăm noi cu idei de cumpărături. Recomandarea noastră este o încălţăminte de munte pentru 3 sezoane. Nu poţi spune niciodată că ai o încălţăminte perfectă pentru tot anul. Încălţămintea poate fi de iarnă sau de vară; poate fi puţin mai joasă ori sub formă de sandale pentru sezonul cald. Sau, poate fi pentru 3 sezoane.

Ar fi foarte simplu să vă comandaţi încălţămintea online; simplu, dar nerecomandat, pentru că sunt mai multe criterii la care trebuie să fiţi atenţi. Primul din acestea e comoditatea: încălţămintea trebuie să se potrivească pe picior la fel cum o mănuşă se potriveşte pe mână. Comandând online, aşadar într-un fel în care nu puteţi încerca încălţămintea, v-aţi face rost doar de o serie de retururi şi de complicaţii. Acordaţi timp cumpărării încălţămintei de munte, eventual întrebaţi un specialist. Şi, în orice caz: petreceţi minim o jumătate de oră în magazinul cu încălţăminte!

Apoi mai e un criteriu important: rezistenţa încălţămintei. Talpa trebuie să fie rezistentă, trebuie să fie aderentă. Bocancii pe care îi recomandăm noi au o talpă Vibram, o companie care produce peste 80 de tipuri de cauciuc pentru talpă. Avem calitate, avem rezistenţă şi aderenţă pentru toate mediile.

Pentru rezistenţa bocancului, va trebui să verificăm puţin şi cusăturile, pentru că acestea ţin toate elementele încălţămintei împreună. Dacă vi se pare că nu este rezistentă cusătura, mai bine nu cumpăraţi încălţămintea.

Un alt criteriu important la alegerea bocancilor este impermeabilitatea. Un bocanc trebuie să reţină umiditatea în exterior, dar să permită transpiraţiei să iasă din încălţăminte. De aceea e important să ne uităm la ce membrană conţine încălţămintea, pentru că ne interesează confortul: iar un picior umed nu prezintă confort.

Cum ne alegem mărimea bocancilor? Foarte simplu: la mărimea pe care o avem la picior îi adăugăm cel puţin o jumătate de număr. De ce? În primul rând, pentru că piciorul la oboseală se dilată. Apoi, la coborâre abruptă, piciorul merge în faţă: dacă avem o încălţăminte de munte fixă, vârful piciorului va lovi vârful bocancului şi vor apărea bătături şi alte probleme.

Când încercăm încălţămintea în magazin, e bine să aducem de acasă o pereche de şosete groase de munte. Dacă nu avem la noi, să solicităm celor din magazin să ne dea o pereche. Trebuie să încercăm ambii bocanci, nu doar unul. E bine să avem răbdare, să facem câţiva paşi cu bocancii prin magazin; să încercăm să împingem piciorul spre vârf şi spre călcâi, să-i simţim în toate părţile. Dacă simţim chiar şi o cusătură care nu este în regulă, schimbăm încălţămintea.

Concluzie: mergeţi într-un magazin pentru a încerca încălţămintea corespunzătoare. Şi nu uitaţi: confort, rezistenţă, impermeabilitate, mărimea puţin mai mare. Şi un preţ scăzut, dacă se poate!

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine