Cronica săptămânii trecute

O săptămâna frumoasă va doresc, plină de reușite și obstacole depășite. O săptămâna în care să mai faceți un mic pas spre Everestul personal. Am amintit de Everest pentru că de acolo ne-a venit o veste tare bună. Marius Purice, alpinist român, legitimat al Clubului Sportiv Montan Altitudine a reușit pe dată de 24.05.2021, ora locală 7.40, să ajungă pe cel mai înalt vârf al planetei – 8848, 86m. Atingerea vârfului a fost făcută cu aport de oxigen suplimentar și cu suportul ghizilor nepalezi Jyamchang Bhote, Pasang Bhote și Rinjin Bhote. 

Marius Purice, sportiv în cadrul Federației Române de Alpinism și Escalada are 43 de ani și are la activ ascensiuni în Europa, America de Sud, America de Nord, Africa și Asia.  

Pe 26 mai alpinistul român a ajuns în tabăra de baza, așteptând întoarcerea în Katmandu, după aproape 40 de zile petrecute pe munte. Cu siguranță va sărbătorii împreună cu cei din echipa să la o pizza într-unul dintre cele mai cunoscute restaurante din capitală Nepalului.

Felicitări și cât mai multe ascensiuni!

Tot din Nepal, tot Everest. Duminică, 30.05.2021, ultimele echipe rămase pe munte au încercat și mulți au reușit ascensiunea vârfului. Probabil ultima fereastră de vârf. Vremea rea care se anunță a întârziat, permițând alpiniștilor să se bucure de câteva minute pe vârful Everest. Le doresc să coboare în siguranță și să le auzim poveștile. 

În ultimele zile, lumea alpină a stat cu ochii și urechile pe alt vârf himalayan – Barutse 7.129m. Alpiniști cehi Marek Holecek (46 ani) și Radoslav Groh (32 ani) au reușit să atingă vârful Baruntse deschizând o ruta nouă pe dificilul perete de nord-vest. După ce au atins vârful, coborârea alpiniștilor a fost îngreunată până la a fi stopată de vremea foarte rea. Au urmat câteva zile îngrozitoare pe munte, zile în care sportivi cehi au muncit teribil pentru a supraviețui. Pe 29 mai, după aproape 4 zile ei au transmis că se află pe “teren sigur”, așteptând elicopterul. Ultima coborâre a însumat aproximativ 1100 m diferența de nivel și s-a desfășurat într-o furtună puternică de zăpadă.

Ieri au ajuns în Katmandu unde se vor recupera și vor începe tratamentul pentru degerăturile apărute. 

Să auzim numai de bine despre acești super atleți și le recomand organizatorilor Alpin Film Festival să îi invite în acest an la festival.

Și de la crește pline de zăpadă și adrenalină trecem la evenimente românești pline de istorie. Pe 29 mai s-a desfășurat competiția de alergare – History Run. Acest eveniment unește, în alergare, două obiective istorice de mare importantă: Castelul Corvinilor de Cetatea Devei. Traseul a fost de 29 de kilometri și la start au fost peste 200 de concurenți.

Competiție foarte disputată. Primele locuri au fost departajate de foarte puține secunde. Primul a venit Cristian Moșoiu urmat la aproximativ 2 minute și 30 de secunde de Nicolae Bălan iar la o secundă de Nicolae a venit Claudiu Gorgan. La fete s-a impus Buzgan Crina urmată de Dobrita Ionela. Pe locul trei a venit Preda Maria Alina. Pentru mai multe informații și multe multe fotografii  puteți intra aici.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *