Un român în echipa de conducere a World Mountain Running Association

Alergarea montană, în România, a fost sportul care a cunoscut cea mai puternică dezvoltare în ultimii ani. Dacă la începutul acestei mișcări aveam câteva zeci, în cele mai bune cazuri depășeau 100 de participanți, în ultimii doi ani competițiile de alergare montană au adus la start mii de participanți, alte mii de spectatori și susținători. În 2019 au fost peste 150 de evenimente de alergare montană la noi în țară. Prin alergare montană  multe persoane și-au îmbunătățit sănătatea, au descoperit zone pitorești, și-au depășit limitele și nu puțini au trecut de la amatorism la profesionism.

Pe plan internațional rezultatele nu au întârziat să apară, culminând în 2019 cu titlul de campion mondial câștigat de sportivă româncă Cristina Simion. România devine o forță în acest sport și sportivii români participa cu rezultate foarte bune la cele mai importante curse din lume.

Începând din această primăvară România are și o voce și un cuvânt de spus în boardul World Mountain Running Association.  Paul Smereciuc, un cunoscut alergător montan și organizator de evenimente sportive (Bucovina Ultra Rocks, Rodnei Ultra. Odiseea, Cluj EcoTrail Ultramarathon, Feleacu Running Hills, Hoia Baciu Night Run) este cooptat în conducerea asociației mai sus menționate. Paul a fost numit Marketing and Sponsorship Director. Împreună cu Jonathan Wyatt și Justin Maxwell va coordona la nivel global  acțiunile de marketing și  parteneriatele organizației.

World Mountain Running Association este cea mai veche organizație care gestionează alegarea montană, având 37 ani de la înființare. Recunoscută de World Athletics și sub patronajul IAAF, WMRA organizează în fiecare an Cupa Mondială, un eveniment care în 2021 va avea 12 evenimente cu 16 curse în 8 țări ( Italia, SUA, Franța, Polonia, Austria, Elveția, Cehia, Spania). Distanțele sunt: short uphill 3-8km (așa numitele „verticale”), classic mountain (9-21km) și long mountain (22-45km)

Anul 2021 este foarte important pentru WMRA  pentru prima oară în istorie va organiza  în luna noiembrie în Tailanda Campionatul Mondial de Alergare Montană împreună cu ITRA (Internațional Trail Running Association) și IAU (Internațional Association of Ultrarunning. Cele mai importante instituții de alergare montană își dau mâna pentru cel mai tare eveniment. Și România va fi acolo, în primul rând cu sportivii dar de dată această și în organizare.

Paul a acceptat această responsabilitate din dorința de a pune umărul la dezvoltarea acestui sport spectaculos care are între stâlpii valorilor, eco responsabilitatea. Poziția de  Marketing and Sponsorship Director îl va ajută să aibă o viziune globală asupra acestui spectaculos sport, șansă de a pune în practică misiunea organizației, aceea de a crește și a promova alergarea montană că parte esențială a familiei atletice. Toate aceste cunoștințe și valori cu siguranță le va implementa în România, susținând dezvoltarea alergării montane și a industriilor asociate prin  implicarea competițiilor și a partenerilor în circuitul mondial.

2021 se preconizează a fi un an foarte bun pentru mișcarea sportivă. După rezultate foarte bune la Balcaniadă, după rezultatele excelente ale lui Cristi Manole și Cristina Constantin în Spania, avem prima angajare a unui român în forul conducător al unei asociații de interes mondial. Multe competiții sunt anunțate, mulți sportivi sunt în formă foarte bună așa că așteptăm încununarea acestui an în Tailanda cu cel puțin un titlu mondial.

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine