Avancronica de Marți

După un weekend plin de evenimente e bine să avem o săptămâna mai lejeră, o săptămâna în care să ne axam pe recuperare și antrenament. Și pentru că alergarea montană este un sport care provoacă  din ce în ce mai mulți oameni, azi vreau să va prezint un proiect educativ: Beginner Trail Running Băișoara.

Acest eveniment organizat de către Zaiko Adventures îl are în centrul atenției pe unul dintre cei mai buni alergători montani români Alin Cardei. Alin este atlet al echipei Datacor Running Team și de ceva vreme este fitness trainer și running coach.

După cum ne spun și organizatorii: “Tabăra de alergare montană se adresează alergătorilor care vor să treacă de la alergarea pe asfalt la alergarea montană. Accentul va fi pus pe dezvoltarea unei baze în alergarea pe teren accidentat pentru a preveni posibile accidentări, pentru a putea alerga pe termen lung și pentru a te menține sănătos.”

Tabăra are două părți, una teoretică și una practică. Se vor preda noțiuni de prim ajutor, noțiuni despre alegerea echipamentului pentru alergare, principii și reguli în antrenament. Nutriția și hidratarea vor fi și ele teme dezbătute în programa teoretică.

Dar practicul face tot farmecul. Cu siguranță, Alin o să va alerge pe trasee superbe din Apuseni. Stațiunea Muntele Băișorii este zona unde s-a născut și a evoluat unul dintre cele mai îndrăgite evenimente sportive outdoor – Maraton Apuseni. Zeci de kilometri de trasee dedicate trail runningului, mii de metri diferența de nivel va așteaptă să va bucurați de ei. Și Alin o să stea cu ochii pe voi pentru că în alergarea montană e foarte importantă tehnică. Așa că cadența, respirația, postura vor fi evaluate și corectate de “domnul profesor”.

O săptămâna de antrenamente și relaxare dar nu pentru toți sportivii. Mulți sunt înscriși la Măcin Mountain Fun – Greci 2021 – un eveniment tare fain aflat la a 6-a ediție. Două zile de distracție și sport în una dintre cele mai frumoase zone din România – Munții Măcinului, județul Galați. Alergare montană și mountain bike asta ii așteaptă pe iubitorii sporturilor outdoor. Și nu sunt puțini – peste 300 de sportivi înscriși. Sincer, eu nu știam foarte multe despre acest eveniment, dar văzând cum se organizează, unde se organizează, ce trasee și ce probe se pregătesc, partenerii și sponsorii, și așa că un “condiment final” – tricoul arată foarte bine, cu siguranță la anul nu voi lipsi.  

Mai multe informații gășiți pe aici.

Tot în acest sfârșit de săptămâna, pe 12 iunie avem “Atinge Omu”. Această cursa de alergare este una de 12 km cu o diferența de nivel pozitivă de aproximativ 1000 de metri. Deci, o cursa de intensitate maximă. Din păcate, în acest an, organizatorii ne anunță că Omu e cam greu de atins în siguranță (multă multă zăpadă) așa că ne propun să atingem niște Babe. Pe pagină oficială ei ne anunță: “Foarte probabil vom renunța la cursa clasică spre vârful Omu și ne vom orienta spre o varianta de alergare spre Babele (marcaj cruce albastră), cu revenire pe plaiul Cocora (marcaj bandă albastră).Decizia finală o s o luăm vineri după analiză traseului.”

De abia aștept să văd cine au fost cei mai rapizi la fugă după Babe. Dar pentru asta mai am puțin de așteptat și cum aflu va transmit și vouă – lunea viitoare în Cronică.

Va doresc o săptămâna plină de zâmbete!

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine