Red Bull X-Alps – ZIUA 1

20 iunie 2021 a fost ziua startului pentru cea de-a zecea ediție a, probabil, celei mai dificile competiție de anduranță din lume: Red Bull X-Alps. 

29 de atleți, înconjurați de suporteri și susținători, s-au adunat în  Mozartplatz din Salzburg. Un eveniment așteptat cu nerăbdare de sute de mii de persoane din întreagă lume. Emoții, strategii și previziuni meteo formau principala sursă de zgomot sub statuia marelui muzician.

Printre ei și zburătorul nostru Toma Coconea. Tomi a fost însoțit la start de familia sa, împreună cu cel mai tânăr membru – fiica sa.

Startul s-a dat la ora 11.30 ora Austriei, 12.30 ora României. Piloți s-au îndreptat spre locul de decolare în timp ce echipele lor și-au pregătit echipamentele de navigație și atenți la schimbările climatice s-au îndreptat spre următorul punct unde trebuiau să își aștepte atletul.

Cu parapanta în spate, în alergare sportivi s-au îndreptat spre primul punct de control (turnpoint) Gaisberg. De aici, în fiecare an, se efectuează prima decolare. Primul care a ajuns la decolare a fost Tommy Friedrich din Austria urmat de Michal Gierlach din Polonia și Maxime Pinot din Franța.

Nu după multă vreme am văzut și prima decolare. Cum i-a permis vântul Tommy  Friedrich și-a luat zborul urmat, nu după mult timp și de restul piloților. În curând spectacolul sportiv s-a mutat deasupra norilor.

Vântul destul de puternic întâlnit deasupra primei zone de decolare și-a diminuat din putere permițând unui mare grup de piloți să se îndrepte spre al doilea punct de control – Wagrain-Kleinarl.

Primul care a atins punctul a fost Maxime Pinot. 

Vremea în general a fost ok pentru zbor. Vânturile puternice prognozate nu și-au făcut simțită prezența, permițând piloților să rămână mult timp în aer. Majoritatea dintre ei au început cursa atenți, fără a a încerca evoluții deosebite. Toți tatonează terenul și își testează strategiile. E o competiție lungă și dificilă și factorul cel mai important este vremea. Și piloții știu asta.

Cei care conduc cursa, după prima zi sunt francezul Benoit Outters urmat de germanul Markus Anders și de campionul Christian Maurer. 

Tomi, al nostru, a luat-o încet, pregătindu-se pentru ceea ce urmează. El știe că o cursa de anduranță se abordează cu răbdare și că foarte important este să te grăbești eficient. A început a doua zi pe locul 23, dar după cum îl cunoaștem, va urca încet, dar sigur, în clasament. Pe lângă faptul că este un pilot foarte bun, Tomi este și un alergător montan extraordinar. Este recunoscut drept unul dintre cei mai buni atleți atunci când este vorba de a avansa la sol, când nu se poate zbura. Edițiile trecute Tomi a făcut adevărate ultramaratoane montane cu parapanta în spate. Rezistență fizică și psihică sunt punctele lui forțe. 

Multă baftă și vreme bună îi dorim! Echipei lui îi dorim răbdare și să pregătească cea mai bună strategie.

Citește mai multe despre cea de-a zecea ediție Red Bull X-Apls, aici.

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine