Tabără de alergare montană la Băișoara

În perioada 11-13 iunie, la Băișoara, a avut loc o primă tabără de alergare montană pentru începători organizată cu sprijinul Ski&Outdoor Magazine și Zaiko Adventures.

Obiectivul meu a fost ca persoanele care vor să treacă de la alergarea pe plat la alergarea montană să pornească cu o bază solidă și să fie informați corect încă de la început. Pe parcursul taberei am susținut workshop-uri teoretice, dar și sesiuni specifice de antrenament.

Vremea nu prea a ținut cu noi, dar având în vedere că la munte totul este imprevizibil ne-am continuat activitățile în condițiile date. Am avut parte și de soare, am avut și grindină, a plouat cu găleata iar a doua zi vântul puternic ne-a răcorit bine. Am fost impresionat de dorința  și deschiderea participanților de a învăța și de a exersa  împreună cu mine și sper ca informațiile adunate în tabără să le fie de folos pentru tot restul carierei lor de alergători.

Pe parcursul taberei am învățat  despre siguranța pe munte, echipamentul minim obligatoriu pe munte, dar și cum ne alegem echipamentul în funcție de sezon, distanță sau tehnicitate.

Au urmat discuții despre antrenamentele specific alergării montane, cele mai frecvent întâlnite greșeli în alergarea montană, principii fundamentale ale antrenamentului și antrenamnetele cheie esențiale pe care orice alergător ar trebui să le facă.

Am alergat împreună pe potecile Apusenilor, am învățat cele mai eficiente tehnici de urcare și coborâre în funcție de tehnicitatea traseului  dar și cum să folosim într-un mod cât mai corect și eficient bețele în alergare. 

De asemenea am dicutat despre cadență, postură și respirație, am simulat o sesiune completă de intervale și ne-am recuperat cu sesiuni de stretching. 

În programul taberei am avut și un antrenament de forță, am exersat împreună exerciții din școala alergării și am testat produse de energizare și recuperare de la EthicSport. În sesiunile teoretice participanții au mai primti informații esențiale despre periodizarea și planificarea antrenamentelor în funcție de obiective dar și cum să evite supra-antrenamentul și accidentările.

Ca totul să fie complet, am discutat despre importanța nutriției în viața unui alergător, despre cum ne putem calcula consumul caloric dar și despre rolul essențial al fluidelor atunci când alergăm.

Totul s-a desfășurat într-o atmosferă relaxantă, cu multă deschidere din partea participanților și cu amintiri ce ne vor rămâne pentru mult timp.

Află mai multe despre Alin Cîrdei și activitățile sale, aici.

Scris de: Alin Cîrdei

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine