Vacanța în Austria: noi măsuri de relaxare începând cu 1 iulie

Credit: Osttirol_Ramona-Waldner

Dacă visezi la peisajele de vis din Austria, avem vești bune! De la 1 iulie au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare, pe lângă cele adoptate în luna mai. Atunci, autoritățile au decis că turiștii cărora li se aplică regula celor trei dovezi (testat, vaccinat sau recuperat) nu mai trebuie să stea în carantină. Este o regulă care se aplică la intrarea din multe țări, inclusiv România, și în timpul activităților din Austria.

Începând de luna acesta, au fost adoptate următoarele măsuri de relaxare: 
  • Nu mai există restricții de ore pentru restaurante și evenimente (în prezent acestea se închid la miezul nopții);
  • Gastronomia de noapte se poate deschide din nou;
  • Nu mai există distanță minimă între grupurile de oaspeți;
  • Fără cerință de mască în restaurante și hoteluri;
  • Protecția simplă a gurii și nasului (ca de exemplu, masca de pânză sau masca simplă medicinală, nu neapărat FFP2) se poate folosi în transportul public, muzee, magazine;
  • Dovada testului devine necesară numai pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani (în Viena, testul este necesar pentru copii cu vârsta de peste 6 ani pentru restaurante și hoteluri);
  • Fără restricții de capacitate la evenimente.

REGULA CELOR 3 DOVEZI

Pentru intrarea fără carantină, turiștii români au nevoie de unul dintre cele trei documente doveditoare de mai jos, în limba germană sau engleză. Oaspeții internaționali, a căror dovadă nu este disponibilă în germană sau engleză, pot să utilizeze formularele oficiale pentru certificatul de sănătate în germană sau engleză (linkul este disponibil la finalul articolului). Așadar, pentru intrarea în Austria ai nevoie să demonstrezi că ești:

Testat

Ai nevoie de un test PCR sau un certificat medical, care să ateste rezultatul, nu mai vechi de 72 de ore sau de un test antigen care nu depășește 48 de ore ca vechime. Copiii cu vârsta de până la 12 ani nu au nevoie de un test. Minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, care călătoresc împreună cu părinţii/adulţi din ţările menționate mai jos, printre care și România, trebuie să prezinte în absenţa unui certificat de vaccinare sau însănătoşire, rezultatul unui test negativ. Testul trebuie realizat de un laborator autorizat. Autotestele sau testele făcute acasă nu sunt valabile în scopul intrării.

SAU 

Vaccinat

Toate vaccinurile aprobate de EMA sunt recunoscute de Austria, cu alte cuvinte toate vaccinurile administrate în România. (Comirnaty/Pfizer, Moderna, Vaxzevria/Astra Zeneca, Janssen). O doză este valabilă începând cu a 22-a zi după prima vaccinare, timp de maximum 90 de zile. După a doua vaccinare, valabilitatea este prelungită cu încă 270 de zile. Asta înseamnă: perioada totală de valabilitate este de nouă luni de la prima doză de vaccin. Pentru vaccinurile care necesită o singură vaccinare, acest lucru se aplică din ziua 22.

SAU

Recuperat

Recuperarea în urma infecției cu Sars-Cov-2 dă dreptul titularului să intre în Austria timp de 180 de zile după recuperare. Dovezile anticorpilor neutralizanți sunt luați în considerare timp de 180 de zile de la momentul testului. Certificatul medical care atestă trecerea prin Covid-19 trebuie să fie în limba engleză sau germană. 

De acum, nu mai este obligatorie înregistrarea online pentru turiștii care vin din România în Austria. Persoanele care călătoresc în Austria au obligația de a se înregistra electronic prin completarea documentului Pre-Travel-Clearance (PTC) doar dacă:

  • vin dintr-o țară care nu se afla pe lista țărilor cu intrare fără carantină (nu este cazul României)
  • vin fară test Covid negativ, o vaccinare validă sau o dovada de recuperare după boală și astfel nu îndeplinesc regula celor 3 dovezi.

Formularul poate fi completat pentru o singură persoană, pentru o singură intrare și cel mai devreme cu 72 ore înainte de intrare. La graniță, toți cetățenii sunt obligați să prezinte PTC-ul (fie digital, fie pe suport de hârtie).

Formularul online în limba engleză.

Formularul online în limba germană.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *