Visit Harghita: Cheile Bicăjelului

Cheile Bicajelului | OUTDOOR Magazine
Foto: Dan Izvoreanu

Dacă ajungi în județul Harghita, cu siguranță ai trecut măcar o dată prin Cheile Bicazului. Sunt printre cele mai cunoscute de la noi din țară și pot fi străbătute cu mașina pe șosea. Dar dacă vrei să vezi cu adevărat niște chei spectaculoase, care pot fi străbătute la pas, atunci, dacă ajungi în zonă, fă-ți timp să vizitezi și Cheile Bicăjelului.

Deși nu sunt la fel de celebre ca surorile lor mai mari, Cheile Bicăjelului sunt mult mai sălbatice. Ca să le străbați, trebuie să pornești din Cheile Bicazului din dreptul Podului Ungurilor, care, odată traversat, ne duce direct pe poteca marcată de unde începe traseul nostru. Marcajul este cu bandă galbenă, iar traseul final ajunge la Lacul Roșu, deci se poate face și în circuit, cu o distanță totală de aproximativ 10 km. Noi am ales să le străbatem parțial, dus-întors de la Podul Ungurilor.

Lăsăm mașina în mica parcare de lângă pod și în câteva minute intrăm în chei. După câteva sute de metri ajungem la un pod suspendat peste râul Bicăjel, recent refăcut de Serviciul Salvamont-Salvaspeo Harghita, pod pe care îl trecem și de unde admirăm cheile care ni se deschid în față. Urmăm apoi poteca pe partea stângă a răului, spre amonte.

Cu cât înaintăm, pereții cheilor se îngustează și deja apar primele cascade. Ajungem și la un spectaculos punct de belvedere, de unde se văd pereții calcarosi și înalți ai cheilor.

Cărarea coboară spre unul dintre afluenții Bicăjelului, apoi urcă din nou prin pădure. Iar acum urmează surpriza turei! Ghidul nostru, Laszlo Simon, de la Serviciul Salvamont-Salvaspeo, ne arată o potecă nemarcată ce coboară din cărarea principală spre râu. Începem coborârea cu grijă să nu alunecăm pe pământul umed și la final descoperim o cascadă spectaculoasă în două trepte, care se înalță în fața noastră.

Admirăm, fotografiem și aflăm că aici se intenționează construirea unui pod suspendat între cei doi versanți ai cheilor, pentru ca turiștii să poată admira și mai bine superba cascadă. De aici, traseul marcat cu bandă galbenă continuă spre Lacul Roșu, însă noi ne întoarcem pe același traseu, la mașina lăsată în parcarea din Cheile Bicazului.

Și pentru că mai avem timp, la propunerea ghidului nostru dăm o fugă rapidă și până în cheile Laposului, aflate pe cealaltă parte a cheilor Bicazului, dar mai aproape de Lacul Roșu. Ca să le vezi, trebuie să lași mașina în parcarea primului grup mare de tarabe cu suveniruri de după Lacul Roșu spre intrarea în Cheile Bicazului. Aici deja se vede indicatorul turistic și marcajul spre Cheile Laposului – un alt afluent al Bicazului. După circa 15 minute de mers prin pădure, ajungem la intrarea în chei, care merită vizitate pentru marmitele, cascadele și mini-canioanele pe care apa le formează în cădere.

Citește despre o experiență de 3 zile în Harghita, aici.

Text / Foto: Dan Izvoreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *