Red Bull Romaniacs, mai spectaculos că niciodată

© Jonty Edmunds/Future 7 Media

„Vertical Madness Reloaded“, cea de-a 18-a ediție Red Bull Romaniacs, a debutat marți și se desfășoară până sâmbătă, 31 iulie.

Anul acesta, cel mai dur raliu de hard enduro din lume vine cu o provocare nouă atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori: o etapă de maraton.

Este o ediție în care s-au facut noi strategii de cursă și în care anduranța atât în cazul concurenților, cât și al motocicletelor, atinge un nou grad de dificultate.

© Mihai Ștețcu / Red Bull Content Pool

Toate acestea sunt ingredientele celei mai lungi etape din Campionatul Mondial de Hard Enduro, din acest sezon Seria Mondială de Hard Enduro transformându-se în campionat mondial, sub umbrela Federației Internaționale de Motociclism – FIM, iar Red Bull Romaniacs este o etapă cheie din circuit.

Ideea unei etape maraton stăruie în mintea noastră de ani de zile. Am început să o planificăm acum doi ani și, în sfârșit, o vom pune în aplicare anul acesta. Concurenții vor avea șansa de a-și testa abilitățile de mecanici, iar această etapă maraton ar putea chiar să fie decisivă în lupta pentru podium, la toate clasele (Gold – cel mai dificil traseu, Silver, Bronze, Iron, Atom). Fiind în imposibilitatea de a organiza tradiționalul Prolog, la care ne erau alături mii de spectatori, am fost nevoiți să condimentăm cumva această ediție și să creăm entuziasm“, spunea Martin Freinademetz, mastermindul Red Bull Romaniacs.

După cei aproximativ 500 de kilometri de traseu extrem, concurenții vor avea de trecut un ultim hop, înainte de a fi considerați finișeri ai celui mai dificil raliu de hard enduro din lume.
Sâmbătă, 31 iulie, faimoasă urcare de pe dealul Gușteriței, de lângă Sibiu, revine în traseul Red Bull Romaniacs, iar fanii, vaccinați împotriva COVID-19, pot merge să-și susțină favoriții.

Dealul Gusterita / © Jonty Edmunds/Future 7 Media

Datorită mizei din Campionatul Mondial de Hard Enduro, la clasa Gold, Red Bull Romaniacs se anunță mai disputat ca niciodată, iar Clasa Silver devine din ce în ce mai interesantă.

Marcel Hirscher, austriacul cu un palmares legendar în schiul alpin, concurează la Silver. Debutant la Red Bull Romaniacs, Hirscher a câștigat printre altele aurul olimpic la slalom uriaș, în 2018, la Pyeongchang, deține șase titluri mondiale și 20 de globuri de cristal (8 x Cupa Mondială, 6 x Slalom, 6 x Slalom Uriaș).

© Andreas Schaad/Red Bull Content Pool

Austriacul nu este singurul schior care participa în „Vertical Mandess Reloaded“. Elvețianul Justin Murisier este înscris și el tot la clasa Silver. Rămâne de văzut dacă vreunul dintre ei se va apropia de rezultatul lui Alex Antor (Andorra) – participant la două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă), schiorul care în 2006 a terminat pe podium la clasa Pro (actuala clasă Gold).

Emanuel Gyenes își continuă numărul record de participări, ajungând la 18 din tot atâtea posibile. Cu numeroase podiumuri la Red Bull Romaniacs, Mani va reveni la clasa Silver, după ce anul trecut, din pricina unei accidentări, a fost nevoit să concureze la clasa Iron.

Poate cea mai interesantă prezență din acest an este cea a lui Pol Tarres (Andorra), care va concura în șaua unei motociclete Yamaha Tenere 700 (un adventure bike), la clasa Bronze. Acesta va fi al treilea model de adventure bike ale cărui abilități vor fi testate pe traseul de la Romanaics, după ce în 2017, Gerhard Foster a terminat traseul clasei Iron cu BMW R nineT (1200) bazat pe prototipul Touratech R9X 7, iar Quinn Cody cu un KTM Adventure.

Urmărește acțiunea de la cel mai dur raliu hard enduro din lume din fiecare zi pe pagina de Facebook și pe redbullromaniacs.com!

Scris de Ovidiu Tebu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *