Iseltrail, de la plaje cu nisip fin direct pe ghețar

Dacă ai dor de ducă și visezi la peisaje superbe de munte, îți propunem Iseltrail, un traseu magnific din Austria. Este unicul traseul care te poartă de-a lungul singurului râu al unui ghețar care curge încă liber în Alpi. De la plaje cu nisip fin, la păduri răcoroase, în cele 5 zile de drumeție poți să ajungi de la temperaturile de vară, la experiența unică a climei arctice!

Iseltrail este un nou traseu lung de drumeție în Tirolul de Est, inaugurat în 2020, cu grad de dificultate mediu. Conceput de-a lungul râului Isel, acesta îl conduce pe drumeț de la locul unde acesta se varsă în râul Drau până la locul de unde izvorăște în ghețarul Umbalkees.

Râul Isel este cel mai lung râu care izvorăște dintr-un ghețar din Alpi și are o lungime de 73,5 km. El poate fi parcurs în 5 (sau mai multe) etape. De-a lungul traseului se dezvăluie călătorului văi însorite, cascade „tumultoase”, dar și  locuri liniștite, precum punctul de unde izvorăște Isel, la poalele ghețarului. Traseul Isel este deosebit și pentru că nu este o drumeție „ușoară”, ci un traseu care îți permite să experimentezi natura exact așa cum este ea, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna ușor.

Iseltrail în cifre

Distanță: 73,5 km

Grad de dificultate: Mediu

Ore de parcurs pe jos: 22

Cel mai bun interval: Mai – Septembrie

Punct de plecare: Lienz, Tirolul de Est

Punct final: Umbalkees respectiv Ströden, Osttirol

Cel mai înalt punct: 2.500 m

Metri altitudine în amonte: 2.120 m

Metri altitudine în aval: 1.380 m

Iseltrail. Planul pentru o drumeție de 5 zile

Ziua 1: Plaje cu nisip și canioane

De la Lienz prin Ainet la St. Johann im Walde

Distanță: 16,2 km (10 mi)

Dificultate: medie

Timp de mers: 4 ore 15 minute

Cel mai înalt punct: 752 m (2.500 ft)

Drumeția începe din Lienz, capitala Tirolului de Est, un oraș medieval plin de fațade colorate, care contrastează puternic cu crestele aspre ale Dolomiților din spatele lor. Odată lăsat orașul în urmă, peisajul începe să se schimbe. Apar primele insule, apoi maluri de pietriș, urmate de plaje de nisip neașteptate care dau râului o notă exotică. Isel îți arată latura sa magică, când face o ocolire rapidă într-un canion de pădure, unde cascada Daberer se repede peste stâncile cu mușchi. Drumeții trebuie să urme cursul apei până în St. Johann im Walde, un cătun cu 300 de locuitori, un loc perfect pentru prima noapte de drumeție.

Ziua 2: Ape de râu turcoaz

De la Sf. Johann im Walde prin Huben, până la Matrei în Tirolul de Est

Distanță: 15,5 km

Dificultate: medie

Timp de mers: 4 ore 15 minute

Cel mai înalt punct: 975 m (3.200 ft)

După ce părăsești pitorescul sat St. Johann im Walde, Isel își arată o față nouă, cu numeroase insule alungite și o culoare albastru-verde lăptoasă. O scurtă pauză bine meritată se poate face în Huben, unde de pe terasa panoramică a Café Landerl, te poți bucura de clădirile și balcoanele pline de flori. Înaintând pe traseu, valea devine mai îngustă, iar râul mai sălbatic. O bună oprire pentru cea de-a doua zi de drumeție este Matrei, un adevărat oraș cu 4.600 de locuitori, situat într-o largă vale creată de Isel.

Credit: Ramona-Waldner

Ziua 3: Păduri și ape sălbatice

De la Matrei prin defileul Isel până la Prägraten am Großvenediger

Distanță: 16,7 km

Dificultate: medie

Timp de mers: 5 ore 15 minute

Cel mai înalt punct: 1.323 m (4.340 ft)

În cea de-a treiaa zi de drumeție începi deja să te simți expert în parcurgerea traseelor montane lungi. Dar segmentul care urmează pe Iseltrail nu este ușor. La început, el te poartă prin valea umbrită și pădurile sale de un verde închis, care te fac să te simți foarte mic, dar atât de viu! Urmează un canion de pădure ce vestește defileul dur al Iselului, aflat la câțiva kilometri în amonte. Aici, nu există căi de drumeție de-a lungul râului; din când în când însă, te poți bucura de priveliștea minunată a râului sălbatic Isel, apoi de o porțiune de râu calm până ala următoarea oprire: satul Prägraten am Großvenediger.

Ziua 4: Patru cascade și o cabană de munte

De la Prägraten, pe la cabana Islitzeralm, până la cabana Clarahütte

Distanță: 12 km

Dificultate: medie

Timp de mers: 4 ore 15 minute

Cel mai înalt punct: 2.038 m (6.686 ft)

În a patra zi a călătoriei, Isel își dezvăluie partea cea mai dramatică. Începe, așa cum se întâmplă adesea, în liniște: la început, râul turcoaz se învârte și susură cu bucurie. Primul moment care te face să îți ții respirația este în defileul Gloschlucht, unde se iese dintr-un amvon de stâncă și unde se poate vedea apa lovind stâncile în arcuri, pulverizând apa ce creează curcubee.

Credit: Ramona-Waldner

Cea de-a doua cascadă este cascada Strödener, la început vizibilă de pe podul Strödener doar ca un loc de o frumusețe misterioasă. După cabana Islitzeralm (un loc grozav pentru prânz care servește „Schlipfkrapfen” din Tirolul de Est (găluște umplute) și clătitele Kaiserschmarren, se merge spre Cascada Umbalului inferior și superior. Tot ce se vede în jur este pur și simplu uluitor: apa albă tună pe trepte stâncoase; datorită construcțiilor de oțel de 30 de metri înălțime, drumeții se pot apropia de apă și să se piardă în ceața formată de pulverizarea apei.

După, împrejurimile se schimbă: pădurea dispare și face loc unei pajiști, care – în afară de un păstor solitar și turma sa – este complet neatinsă de activitatea umană. În final, se ajunge la coliba Clarahütte, înconjurată de pante cu vârfuri de stâncă și cu adevărat singura opțiune de cazare pe această etapă a drumeției.

Ziua 5: Bliss Glacier Heady

De la cabana Clarahütte la limba ghețarului Umbalkees și înapoi la Ströden

Distanță: 16,1 km

Dificultate: medie

Timp de mers: 6 ore

Cel mai înalt punct: 2.504 m (8.215 ft)

Credit: Ramona-Waldner

În ultima zi de drumeție se dezăluie peisaje unice de ghețar. Terenul devine abrupt, iar apa din Isel rece ca gheața. După pajiști presărate cu flori și stânci solitare, urmează o terasă care a fost acoperită de gheață cu doar câteva decenii în urmă. Este o zona cu climă arctică, iar la 2500 de metri altitudine se ajunge la limba ghețarului, locul de naștere al râului Isel, unde gheața pură se transformă în apă de un albastru-verde. Curentul ghețarului Umbalkees te poartă într-o lume nouă la finalul unei călătorii în care poți experimenta întregul râu Isel, de la “bătrânețe”, până la naștere. De aici se coboară spre Ströden, unde se poate lua autobuzul spre Lienz.

Pentru mai multe detalii despre Iseltrail, transport și cazări de-a lungul lui, explorează site-ul Osttirol.

Credit: Ramona-Waldner

Poți să afli condițiile de călătorie în Austria, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *