Toamna concurăm pe bicicletă la Cluj

Muntele Băișorii, această zonă cunoscută, în principal, iubitorilor sporturilor de iarnă, a devenit în ultimii ani și un loc foarte căutat de cei care practică mountain biking-ul. Mulți și foarte mulți cicliști montani laudă traseele din această frumoasă zonă a Apusenilor. Pantele lungi și constante, cărările bine conturate în mijlocul pădurii, frumusețea peisajelor și nu în ultimul rând muncă riderilor clujeni în amenajarea și întreținerea traseelor sunt “ștampile” care au marcat pozitiv fișa de prezența a unui număr mare de cicliști din toată țară. 

Downhill, enduro, XCO, cross-country MTB, zona se pretează la tot ce vrei în zona de ciclism montan. Traseele amenajate în zona Buscat Resort provoacă, în fiecare weekend, rideri la adevărate challenge-uri personale.

Dacă zona de agrement, petrecere a timpului liber și antrenamente este bine conturată la Muntele Băișorii, până acum, organizarea de competiții sportive de ciclism montan a fost tare slabă. Au fost câteva organizate de sportivii din Cluj, dar prea puține având în vedere potențialul zonei. De aceea m-am bucurat când am aflat că în acesta toamna avem două competiții.

Apuseni Bike Cup

Pe 28 august 2021 la ora 9.00 vom da startul la Apuseni Bike Cup. Acest eveniment este organizat de ACS Cubs, Cluj Napoca și se va desfășura în zona Buscat având că zona centrală de “joacă” Buscat Rîde Park.  Concursul va fi unul deschis pentru orice participant și va avea un grad de dificultate mediu. Vom avea și o probă de XC dedicată familiilor.

Evenimentul va avea trei probe:

  1. Proba de enduro va constă în două coborâri cronometrate pe două trasee diferite, având și o componentă de cățărare (ce nu va conta că și timp în concurs) între cele două coborâri.
  2. Proba de XCO va avea loc pe un traseu marcat de aprox. 6km ce va fi parcurs de 3 ori. (va ajunge la un total de ~18km) și va fi cronometrat.
  3. Proba de cross-country (XC) pentru familii va avea reguli similare cu proba de XCO și va fi dedicată familiilor cu copii.

Așa că, sunteți așteptați, cu mic cu mare, cu cățel și purcel (asta dacă aveți coș special de transportat animale pe bicicletă) la Buscat în ultimul weekend din august. Ne vom bucura de zonă, de pedalat, unii vor transpira la concurs, alții vor transpira aplaudând evoluțiile sportivilor, vom avea distracție și multă adrenalină. Eu va aștept, Ski&Outdoor Magazine va fi acolo aproape de toți iubitorii de outdoor și mișcare în natură. Puteți găsi informații pe apusenicup.ro și pe facebook.com/events. Și nu uitați pe bicicletă trebuie întotdeauna să avem CASCĂ, MĂNUȘI ȘI OCHELARI!

MTB Odyssey Apuseni Race

Sâmbătă, 2 octombrie ora 09.00 va începe MTB Odyssey Apuseni Race. Un eveniment de care am auzit de ceva vreme și care mă bucur că se organizează. Această competiție de cross-country mountain bike are că organizatori o echipa care și-a dat examenul în organizare acum mulți ani, o echipa cu multă experiență și de aceea mă aștept că totul să iasă perfect. Echipa Asociația TMF – Clubul Sportiv Alpin Universitar, ne prezintă un eveniment care “se adresează cicliștilor amatori și profesioniști, iubitori de natura și dornici să exploreze printr-o altfel de experiență peisajele montane ale Apusenilor”. Ei ne propun: “un format prietenos dar care respectă rigorile și standardele din domeniu, evenimentul dorind să încurajeze practicarea acestui frumos sport montan.”

Asta am spicuit de pe net, dar ce pot să vă spun eu, ca un cunoscător a zonei, traseele sunt foarte tari!

Avem două curse, un traseu Scurt S de 25 kilometri cu o diferență pozitivă de aproximativ 800m și un traseu Mediu M de 50 kilometri cu o diferență pozitivă de 2176 m. Acest traseu se adresează cicliștilor cu un nivel avansat  de pregătire fizică și tehnică. Două trasee superbe, două trasee care va propun o incursiune în frumusețile Apusenilor, o incursiune condimentată cu urcări dificile și coborâri pline de adrenalină. Și fiindcă vorbesc de coborâri cei ce vor alege să participe pe traseul M vor gustă din plin coborârea de pe Pietrele Mărunte până la Crucea Crencii. 

Având în vedere cine a propus traseele și le-a ales vă garantez că veți avea parte de o super experiență și eu de abia aștept să văd, la anul dacă organizatorii vor introduce un traseu L, sau de ce nu un XL.

Și nu uitați! Locurile sunt limitate așa că repede, click pe mtbodyssey.ro/ro/înscrieri sau pe facebook.com/events unde aflați și toate informațiile necesare. Să ne vedem la start!

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *