Patric Iluț, calificat la mondialele de skateboard din Innsbruck, în pericol să nu ajungă în Austria, din cauza lipsei banilor: N-ar fi prima oară

The Flying Boy Patric Iluț este calificat în finala Campionatului Mondial de skateboard care se va desfășura la începutul lunii octombrie la Innsbruck, însă participarea lui este pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei banilor. „Nu ar fi primul concus la care nu mergem din cauza banilor”, spune tatăl campionului, Bogdan Iluț.

Patric Iluț are 12 ani, a început să practice skateboardul de la 5 ani și deja a obținut rezultate notabile chiar și în concursurile dedicate adulților. Se antrenează zilnic în skate parkul din Baia Mare.

„El face face chiar antrenament sportiv big time, adică o zi în viața lui Patric arată așa, când nu este școală: dimineața în skate park, când nu e nimeni, două ore antrenament putenic, încearcă să facă trickurile tot mai grele, și pe urmă după-amiaza are o oră cu antrenorul lui personal pe parte de mișcare, de fit”, spune Bogdan Iluț.

În zilele în care nu ajunge în skate park, Patric lucrează pe partea de cardio, bicicletă sau alergare.

Antrenamentele le face singur pentru că în România nu există o bază de skateboarding.

„Nu există un lot, în primul rând skateboardingul nu există ca disciplină de sport, nu este recunoscut ca sport în România, nu avem federație”, spune Bogdan Iluț.

Primul român campion mondial

Cu toate acestea, Patric a obținut până acum rezultate excelente. Prima participare la un concurs mondial a avut loc în 2017, la o competiție pentru adulți din Praga, unde a primit o mențiune în Cartea Recordurilor pentru că a fost cel mai tânăr participant din toate timpurile într-un campionat mondial. Patric avea atunci 8 ani.

Au urmat alte concursuri și primele medalii. The Flying Boy a terminat pe locul 3 în 2018 la Campionatul Austriei, dar și la un campionat din Germania.

În 2019 a devenit vicecampion mondial, titlu obținut în concursul World Rookie Tour, desfășurat în Franța. În 2020, din cauza pandemiei de Covid toate competițiile au fost anulate, dar anul acesta Patric a revenit pe podiumurile marilor concursuri.

La etapa de campionat mondial de la Maribor, Slovenia, din circuitul Best Foot Forward, desfășurată în iulie, băimăreanul a obținut locul 2, iar în august în etapa circuitului World Rookie Tour din Budapesta, Ungaria, s-a clasat pe primul loc, devenind primul român care a devenit campion mondial la skateboard.

Pe baza rezultatelor din acest an, Patric este calificat la finala Campionatului Mondial, programată în octombrie la Innsbruck, Austria.

„Acum sunt finalele acestor două competiții, adică Best Foot Forward și World Rookie Tour. Din cauza Covid sunt separate, dar sunt organizate în aceeași locație, în zile diferite. El este calificat la ambele, având locul 2 la Maribor și locul 1 la Budapesta”, spune Bogdan Iluț.

Astfel, Patric ar urma să participe în 2 octombrie la finala Best Foot Forward, categoria sub 15 ani, o competiție dedicată riderilor din Europa, iar în 3 octombie la finala World Rookie Tour, concurs mondial dedicat celor sub 18 ani.

Participare sub semnul întrebării

Singura finanțare pentru participarea la toate concursurile internaționale este asigurată prin intermediul asociației „Extrem Rivulus” din Baia Mare.

Participarea lui Patric la mondialele din Austria este pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei banilor..

„Ca pentru orice participare, noi avem nevoie de niște bani. Aici, cazarea, cu masă, cu transport se ridică undeva la 1.600 de euro. Pentru fiecare deplasare avem nevoie de bani. Un sezon de iarnă cu concursuri doar în Europa costă între 36 și 42 de mii de euro. Fără să ies din Europa, ceea ce înseamnă să pierdem puncte. Dar nu pot să susțin așa ceva, adică am o afacere, dar…”, spune Bogdan Iluț.

El susține că acesta nu ar primul concurs pe care Patric îl ratează din cauza banilor.

„Este pusă în pericol participarea lui, nu ar fi primul concurs la care nu mergem din cauza banilor. Teoretic, în sezonul competițional un sportiv de skateboard vine o dată pe lună trei zile acasă. Acum am fost la Praga, de la Praga toată lumea a plecat în Viena, la un concurs de acolo, de unde se merge în Paris, din Paris este Glasgow, doar etape oficiale. Vă dați seama ce înseamnă asta din punct de vedere financiar, doar cazările și transportul… Nu ne permitem”, a adăugat tatăl sportivului.

Olimpiada în lotul refugiaților

Bogdan Iluț povestește că Patric a fost calificat la Olimpiadă.

„În 2019, Patric câștigând locul 2 în lume la categoria sub 15 ani a avut punctele necesare să meargă la olimpiada din Tokyo, dar noi neavând federație nu poate să participe, ce țară să reprezinte”, mai spune Bogdan Iluț.

Acesta susține că a fost sfătuit de un arbitru internațional să îl înscrie pe Patric în lotul refugiaților de la Olimpiadă, dar că nu a reușit acest lucru din cauza timpului scurt.

„Putea să meargă și Patric românul pentru lotul refugiaților, adică cu cei care chiar fug de bombe. Nu ne-a ieșit. Acum să vedem ce facem la anul, că Patric deja are punctajul, este calificat la Olimpiada de tineret care se ține în Dakar în 2022. Aici o să-l bag la cine sare primul, dacă nu, o să participe pentru refugiați”, povestește tatăl tânărului sportiv.

El spune că singura șansă pentru rezolvarea acestei probleme ar fi înființarea unei federații de skateboard în România, activitate în care este deja implicat și despre care spune că ar fi posibilă până în primăvara anului viitor.

Acest lucru l-ar ajuta nu numai pe Patric, ci pe toți copiii și tinerii îndrăgostiți de acest sport.

„Sunt skate parkuri destul de multe în țară, aproape în fiecare orășel, ar fi cât de cât o bază, copiii sunt foarte interesați”, susține Bogdan Iluț, care precizează că skateboardul trebuie promovat ca sport, nu ca hobby.

Sprijin pentru Patric

Cei care vor să îl sprijine financiar pe Patric pentru participarea la finala campionatului mondial din Austria o pot face în conturile asociației ACS Extrem Rivulus din Baia Mare RO93 BTRL RONC RT05 9639 2201, cont in lei, si RO43 BTRL EURC RT05 9639 2201, cont in euro, conturi deschise la Banca Transilvania, filiala Millenium.

Scris de: Călin Pop

Foto: Arhiva personală Patric Iluț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *