Problema din munții României „băgată sub preș”: O turistă din Germania a fost mușcată de câinii de stână

Problema câinilor de stână din munții României este veche și „pare-se băgată sub preș”, susține Sergiu Frusinoiu, de la Salvamont Prahova. Acesta a povestit cum o turistă din Germania a decis să ocolească România în traseul său spre Istanbul după ce a fost atacată și mușcată de câinii de stână.

Salvatorul montan a povestit pe Facebook că a preluat un apel la 112 privitor la o turistă din Germania, rătăcită în munții din jurul Bușteniului. Sesizarea fusese făcută de proprietarul unei pensiuni, care a relatat că o turistă de origine germană, care a fost cazată la el, are probleme pe undeva prin zona munților din jurul orașului Bușteni.

Sergiu Frusinoiu spune că a luat legătura telefonic cu turista, care i-a spus că este în siguranță, după ce și-a montat cortul în munții Baiului și și-a luat toate măsurile pentru a evita o vizită a vreunui animal sălbatic.

Salvamontistul a rugat-o pe femeie să îi trimită locația ca să știe unde este în cazul apariției vreunei situații neprevăzute.

„Azi, pentru a mă asigura că doamna este bine, i-am scris din nou pe whatsapp și mi-a confirmat că este bine și se bucură de poteci însorite. Îi transmit să nu ezite să ne contacteze în eventualitatea unui incident neplăcut și să folosească cu încredere serviciul de urgență 112, pe tot teritoriul țării noastre. Îmi multumește și îi adresez o ultimă întrebare, cea care se vede în captura de ecran, la care îmi răspunde cu mesajul de mai jos și sunt profund întristat”, povestește Sergiu Frusinoiu pe Facebook.

Conform acestuia, în mesajul trimis, turista i-a spus că a fost mușcată de niște câini de stână în urmă cu patru săptămâni, iar după ce s-a recuperat își continuă călătoria din Germania la Istanbul, dar fără să mai parcurgă munții României, din cauza riscului accentuat pe care îl prezintă aceștia.

„Drumețiile solo în România sunt prea stresante și periculoase din cauza câinilor”, i-a mai transmis turista.

Salvatorul montan spune că problema câinilor de stână este una veche și „pare-se băgată sub preș”.

Acesta admite că cel mai bun și eficient „instrument” pentru apărarea proprietății, fie ea curtea/casa ori animalele domestice, este câinele ciobănesc. El susține că, în legătură cu aceștia, există niște reglementări cu privire la protecția vânatului, dar că la adresa turistului nu este nicio referire, deși cazurile de turiști mușcați de acești câini sunt destul de frecvente.

„Așadar, mă întreb retoric, ce e de făcut? Situația e delicată și înțeleg ambele părți, în domeniul creșterii de animale resursa umană este foarte rară și, de obicei, respectivii nu au capacitatea de a dresa câinii, iar în domeniul turismului este de înțeles să se dorească siguranța, măcar din partea antropică a muntelui. În concluzie, este cert că situații ca și cele prin care a trecut turista străină nu sunt de dorit, iar turismul montan românesc are de suferit dacă turiștii o să <skip> munții noștri”, a mai scris salvatorul montan pe rețeaua de socializare, care a adaugat că este un iubitor al păstoritului tradițional și al câinilor, dar și al turismului.

Câinele salvamontistului, lovit de un pantof roz

Salvamontistul Sergiu Frusinoiu a relatat la sfârșitul lunii august un incident în care câinele său, Carp, a fost lovit cu piciorul de o turistă aflată pe un traseu din Munții Bucegi. El se afla pe munte pentru a alerga împreună cu câinele Carp pe un traseu de pe Jepii Mici și Jepii Mari.

Acesta spune că, de obicei, câinele este îndrăgit de turiștii care se joacă cu el. De această dată, însă, Carp a fost lovit cu piciorul în burtă de o turistă, deși aceasta fusese informată că animalul este prietenos.

„De obicei, oamenii, când îl văd, se bucură și încearcă să interacționeze cu el. Astăzi (luni, 30 august-n.r) nu a fost ca de obicei, la coborârea pe Jepii Mari, am întâlnit o domniță însoțită de doi flăcăi la care am strigat din timp să nu se sperie de cățel deoarece vegetația abundentă nu îl lăsa să se vadă decât când era foarte aproape. Domnița, cea avertizată în prealabil, se sperie inexplicabil și îi aplică un șpiț în burtă, aruncându-l în jnepenii care l-au salvat de o cădere potențial fatală. Am dat din cap dezaprobator și mi-am continuat alergarea, oprindu-mă după ceva zeci de metri pentru a-l pupa”, a relatat, pe Facebook, salvamontistul.

Bărbatul a explicat de ce nu a reacționat la agresiunea turistei.

„Unde vreau să ajung este: dacă ești terifiat de munte și trebuie să sufli in vuvuzele non stop, să asculti muzică în boxe portabile și să lovești animale doar că îți e frică de tot ce mișcă, te rog, stai acasă sau găsește-ți altă activitate. Muntele nu e de tine și e ok! Cu siguranță voi fi întrebat de ce nu m-am oprit la cei trei, iar răspunsul este: cu siguranță totul ar fi degenerat în violență și aș fi fost nevoit să mă apăr ceea ce, cu siguranță, nu ar fi făcut cinste însemnelor de pe tricoul meu roșu și s-ar fi opus eticilor mele personale la adresa locului meu de muncă”, a precizat salvamontistul pe rețeaua de socializare.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Sergiu Frusinoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *