Transylvania Mountain Festival și-a desemnat câștigătorii. „Joe Indianul” a luat trofeul pentru activitate montană

Transylvania Mountain Festival și-a desemnat, în weekend, câștigătorii. „Joe Indianul” a luat trofeul pentru activitate montană, în timp ce „Swissway to Heaven” a obținut trofeul pentru film montan.

Competițiile Transylvania Mountain Festival s-au derulat pe tot parcursul anului, iar festivalul se desfășoară între 26 octombrie și 19 noiembrie. Festivitatea de premiere a avut loc la Cluj-Napoca, în weekend.

La cea de-a patra ediție au participat competitori din 13 țări.

Trofeul TMF 2021 pentru fotografie montană a fost obținut de Julia Roger-Veyer „pentru fotografiile sale impresionante din categoria sport și peisaj, care ne-au purtat deasupra vârfurilor și ghețarilor din Alpii francezi”, au anunțat organizatorii festivalului.

Premiul pentru inovare

Echipa TERRASIGNA a obținut trofeul pentru inovare în medii montane pentru proiectul „National Ground Monitoring – Romania between 2015-2020”.

Proiectul a fost realizat pentru a exploata în mod inteligent datele satelitare radar Sentinel-1 disponibile pentru toată suprafața României, cu o frecvență de 6/12 zile, pentru a oferi produse inovative de monitorizare a stabilității terenului și infrastructurii la nivel național, utilizând o tehnică de ultimă generație, Interferometria cu Reflectori Permanenți (PSI – Permanent Scatterers Interferometry).

„Această tehnică permite măsurarea cu precizie milimetrică a deplasării terenului pe direcția de vedere a satelitului (aproximativ verticală) în punctele care reflectă semnalul radar înapoi la sursă. Terrasigna este unul dintre puținii furnizori acreditați de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru oferirea serviciilor de PSI”, au transmis organizatorii.

Componentele inovatoare constau atât în metodele de procesare a datelor Sentinel-1 în format SLC (Single Look Complex) și volumul imens al acestor date (10 Tb pe an pe teritoriul României), cât și în produsul obținut, respectiv harta de deformare la nivelul întregii țări, fiind primul produs de acest gen.

Premiul pentru film montan

Trofeul pentru film montan a fost acordat proiectului „Swissway to Heaven” (CH, 2021) în regia lui Guillaume Broust, producători Guillaume Broust și Cedric Lachat.

Filmul explorează zonele de escaladă multi-pitch din Elveția, din perspectiva lui Cedric Lachat născut și crescut aici. Cinci vârfuri și masive montane emblematice sunt prezentate prin intermediul unor ascensiuni dificile (de grad 8a și peste):

  • Eiger, “Odyssée”, 8a+ cu Tobias Suter,
  • Lauterbrunnental, “The Fly”, 8c cu Tobias Suter
  • Gastlosen, “Yeah Man”, 8b+ cu Melissa Le Nevé
  • Wendenstöcke, “Zahir”, 8b+ cu Fabien Dugit
  • Rätikon, “Wögu”, 8c cu Nina Caprez.

Evoluția escaladei este dezvăluită prin interviuri cu primii ascensioniști și o încercare din partea cățărătorilor moderni de a urca acele rute tradiționale cu echipament istoric.

„Swissway to Heaven este un film despre escaladă pur și simplu, ce prezintă o țară extraordinară și munții săi. Publicul va avea ocazia să învețe despre istoria sa, valorile sale și evoluția escaladei multi-pitch”, a declarat regizorul Guillaume Broust.

Premiul pentru activitate montană

Pentru rezultatele deosebite pe parcursul întregii cariere în escaladă sportivă și alpinism, schi-alpinism și ciclism montan, trofeul și premiul TMF 2021 pentru activitate montană i-a fost acordat lui János Török, cunoscut sub numele de „Joe Indianul”.

„Începându-și carierea în alpinism și escaladă prin 1985, el este și protagonistul a +70 de trasee de escaladă în Cheile Turzii, Vadul Crișului,  Cheile Bicaz, Creasta Cocoșului, faleza Limpedea, etc. Palmaresul ascensiunilor montane include pereți mari din  Alpi (Eiger, Matterhorn, Grand Jorasses, etc.) și expediții în Himalaya (Nanga Parbat). Întotdeauna atent la partenerii săi de cățărare, Joe se diferențiază prin mișcările elegante, viteză și un mental de invidiat”, spun organizatorii despre János Török.

Aceștia susțin că el și-a început cariera în schi-alpinism prin 1995, atingând rapid performanțe înalte. A urcat pe podiumul campionatelor naționale și internaționale, atât la proba individual, cât și la cea de echipă, adunând peste 30 de titluri și medalii.

„A fost atât un pasionat cu performanțe deosebite, cât și un pionier în domeniul ciclismului montan, câștigând și organizând câteva curse. În plus față de cele de mai sus, Joe este și salvator montan”, mai arată organizatorii TMF.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine