Unic: Laleaua de Cazane și Laleaua de Banat pot fi admirate în Parcul Natural Porțile de Fier

Flori unice în lume, Laleaua de Cazane și Laleaua de Banat, pot fi admirate în aceste zile în Parcul Natural Porțile de Fier. Este vorba de specii protejate care nu cresc în alte părți ale lumii.

Romsilva a prezentat marți Laleaua de Banat – Tulipa hungarica ssp.undulatifolia. Este vorba de o floare care se întâlneşte într-un număr foarte mic și doar în Rezervaţia Naturală Valea Oglănicului, una dintre cele mai remarcabile rezervaţii din punct de vedere al biodiversităţii din Parcul Național Porțile de Fier.

„Anul acesta, colegii noștri au identificat 24 de exemplare. Laleaua de Banat este o specie strict protejată și unicat în lume, iar starea ei de conservare este nefavorabilă, necesită măsuri speciale de conservare, atât in-situ, pe cât posibil şi ex-situ și colegii noștri de la administrația Parcului Natural Porțile de Fier o monitorizează anual”, au anunțat reprezentanții Romsilva.

Aceștia au publicat pe pagina de Facebook și fotografii realizate de Amalia Raluca Bălășoiu, biolog în cadrul Parcului Natural Porțile de Fier.

Cu doar câteva zile în urmă, Romsilva a prezentat o altă floare unică în lume, care poate fi văzută zilele acestea pe stânci și doar din barcă, pe o porţiune de câteva sute de metri pe malul Dunării.

Este vorba de Laleaua de Cazane, simbol al Clisurii.

„La vecinii sârbi, ea nu există, iar pe malul românesc al Dunării, crește în zona Peşterii Veterani, datorită poziţiei faţă de soare, iar colegii noștri de la Romsilva-Parcul Natural Porțile de Fier observă în jur de 6000 de exemplare în fiecare an”, spun cei de la Romsilva.

Conform acestora, florile acesteia sunt exclusiv de culoare galbenă și fără miros. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, dar numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre.

Laleaua de Cazane este o specie strict protejată. Fotografiile publicate de Romsilva au fost făcute de Cosmin Cojocinescu, de la APNFF.

Parcul Natural Porțile de Fier, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva. Este situat în județele Caraș Severin și Mehedinți, și este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din punct de vedere al biodiversității, al diversității geologice, dar și al vestigiilor istorice.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Regia Nationala a Padurilor – Romsilva

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine