Pădurea Craiului – o destinație pentru toată familia

Chiar dacă este, prin excelență, destinația favorită a celor care practică turismul sportiv sau de aventură, Pădurea Craiului rămâne și un obiectiv de neratat pentru familii.

Tihna vieții patriarhale, tradițiile locale și culinare, peșterile turistice, traseele de drumeție sau circuitele culturale, potecile molcome, păstrăvăriile, posibilitatea de a practica turismul ecvestru… sunt numai câteva din argumentele care aduc aici, vară de vară, numeroase cupluri cu copii mai mari sau mai mici.

În Pădurea Craiului există o sumedenie de trasee numai bune pentru familiile cu copii. Unul dintre acestea e cel care urcă pe valea Boiului, până la cascada Cailor. O plimbare prin pădure, un mic urcuș și bucuria e garantată. Ca și răcorirea, pe timp de caniculă.

Potecile tematice, infrastructura adaptată învățării prin joacă sau panourile educative fac ca și o banală plimbare prin natură să devină prilej de bucurie pentru cei mari și cei mici. Câteva din peșterile speoturistice ale zonei, Doboș și Gruieț, de exemplu, sunt tocmai potrivite pentru a le deschide copiilor apetitul pentru aventură în natură.

Ar mai fi și traseele de via ferrata. Unul dintre cele amenajate de clubul Cassio Montana, la Șuncuiuș, a fost anume gândit pentru cei mai curajoși dintre cei mici. Un alt traseu, nou-nouț, în Valea Dălbii din Căbești, în apropiera de peșterile Farcu și meziad va fi gata în cursul lunii mai 2023. Una peste alta, Pădurea Craiului e o destinație pentru toți.

„Mai iute, mai sus, mai puternic!”

Paradoxal, deviza olimpismului se potrivește perfect unui sport neolimpic, alergarea montană. Acest sport, care se practică de doar câțiva ani și în România, a găsit în Pădurea Craiului locul ideal pentru a câștiga noi adepți. An de an, aici se desfășoară „Primavera Trail Race”, un adevărat maraton al alergării montane, la care vin sportivi din toată țara și din străinătate.

Practicanții acestui sport au descoperit deja, în Pădurea Craiului, locul ideal pentru tabere de antrenament și competiții. Pădurea Craiului înseamnă nu mai puțin de nouă trasee marcate pentru alergare montană. Acestea sunt grupate în trei zone: defileul Crișului Repede, valea Roșia și valea Iadului.

Unele dintre itinerarii parcurg pante domoale, pe distanțe lungi, în vreme ce altele, mai ales cele din zona defileului Crișului Repede sau a văii Mișidului, urcă ori coboară pante abrupte, acoperite de stânci. Abia aici simți ce înseamnă, cu adevărat alergarea montană, „concentrare, atenție și să fii una cu poteca pe care alergi”, cum spun practicanții acestui sport. Când alergi în natură, trebuie să te concentrezi la fiecare pas, îți controlezi respirația, gândești mai puțin și îți trăiești altfel emoțiile. Această „altfel” de stare a minții e ceea ce definește alergarea montană. Și este poate motivul care acest sport devine tot popular printre iubitorii de natură și mișcare în aer liber. Toate traseele de alergare montană din Pădurea Craiului pun la dispoziția celor ce vor să le parcurgă fișe tehnice și trackuri GPS.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine