Brașovul ne provoacă cu zonele superbe, cu posibilitățile multiple pentru practicarea sporturilor outdoor, cu multitudinea de trasee tematice, cu istorie și tradiție. Dar ceea ce face Brașovul unic și extrem de ofertant este ospitalitatea. Din această ospitalitate s-a implementat și proiectul “Punct Gastronomic Local”. Ce înseamnă asta: cei care doresc pot să își deschidă în propria gospodărie un mic restaurant, bineînțeles urmând câteva reguli simple. Aceste reguli fac punctele gastronomice atât de căutate de turiști.
În primul rând, mâncarea servită trebuie să fie gătită în casă, mâncarea tradițională, obișnuită pentru o familie din zonă. Ceea ce mănâncă membrii familiei trebuie oferit și turiștilor. În al doilea rând, meniul zilnic nu poate să conțină mai mult de două produse din fiecare fel: supă/ciorbă, felul doi și desert. Foarte important: nu trebuie să îți rămână mâncare pentru a doua zi! Alimentele pot proveni din ograda proprie sau de la producători locali autorizați. Punctele Gastronomice Locale trebuie să ofere mâncare la producția căreia să folosească 75-80% produse locale.
Numărul celor care servesc concomitent masa nu trebuie să depășească 12 persoane. Mâncarea poate fi servită în bucătăria proprie, într-o locație amenajată în curte, în spații amenajate din ogradă sau la târguri tradiționale. Un avantaj suplimentar este o birocrație mai puțin stufoasă, dar asta nu înseamnă că siguranța alimentară nu primează. Gustos și proaspăt! Asta ne promit Punctele Gastronomice Locale și de asta am avut parte în periplul nostru în județul Brașov. Asociația Gastro Local și autoritățile publice județene au susținut înființarea și administrarea acestor puncte de alimentație publică, implicându-se activ în promovarea tradițiilor gastronomice.
Prima oprire a noastră la fost la Hărman, la gospodăria doamnelor Ioana Gherghel și Corina Bozgan. Ele au organizat un Punct Gastronomic Local într-o casă săsească tradițională. Au achiziționat casa în 2017 și imediat au început recondiționarea ei. Construită undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, a necesitat câteva lucrări de consolidare și amenajare. Doamnele Ioana și Corina au reușit să păstreze stilul caselor săsești și acum ne primesc (vă zic fără să exagerez) într-o bijuterie. Pe mine m-a uimit. Atât de curat, atât de simplu și cu bun gust, încât îți vine să nu mai pleci. Casa, a cărei proprietăreasă a fost o săsoaică, doamna Elsa, găzduiește un loc de primire a oaspeților, un mic spațiu în care putem admira și gusta (apoi achiziționa) produse locale, o vinotecă, o bucătărie foarte bine echipată, zona dedicată proprietăreselor și familiilor acestora și un loc de luat masa. În jurul casei avem o curte tare verde și “cireașa de pe tort” vine atunci când trecând printr-o șură modernizată ajungem în grădina din spate. Aici sunt numai bunătăți. Straturi cu legume și rădăcinoase, solarii, păsări și animale de curte, ce mai… când vezi ce este acolo știi la ce bunătăți să te aștepți pe masă.
Și apropo de bunătăți, dragele noastre gazde ne-au promis o bucătărie cu specific săsesc. Asta ca să fim în ton cu locul.
Pasiune, frumusețe, bun simt și Ospitalitate, cu “O” mare, sunt lucrurile pe le vei găsi la Hărman, la HOF, la doamnele Ioana Gherghel și Corina Bozgan.
Ei, și cum pofta vine mâncând, ne-am îndreptat spre localitatea care deține, probabil, cele mai multe Puncte Gastronomice Locale, peste 30 de gospodării sunt pregătite pentru primirea oaspeților. Vama Buzăului este localitatea care, pe lângă Rezervația de Zimbri, acum are și această comoară – jumătate din Punctele Gastronomice Locale din județul Brașov.
“Legenda” spune că s-au deschis atâtea locații de luat masa pentru ca turiștii care vizitează Rezervația de Zimbri să aibă unde să mănânce. Adevărul este altul: oamenii de aici sunt atât de harnici și buni antreprenori, încât mă mir că sunt numai 30 de puncte gastronomice deschise. (…)
Articolul complet, în noul număr Outdoor Magazine. Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Outdoor Magazine și Ski Magazine. Le găsești aici.
Scris de: Vasile Cipcigan
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine