Stâna de Vale – Renaşterea unui simbol

Stâna de Vale se află de peste un secol în conştiinţa turistică a bihorenilor, aici fiind deschisă în 1880 una dintre primele cabane turistice din Carpați. Apreciată pentru microclimatul răcoros, privelişti şi calitățile izvoarelor minerale, Stâna de Vale a devenit în prima jumătate a secolului trecut una dintre cele mai apreciate stațiuni din Carpați, cu vile și hoteluri, o biserică, un cinematograf, o popicărie, un patinoar și bine-cunoscuta pârtie de schi.

În 1932, a fost realizată calea ferată cu ecartament îngust de pe Valea Iadului, care a funcționat până în primăvara anului 1958, când o viitură cauzată de topirea bruscă a zăpezilor a avariat terasamentul, iar calea ferată a fost desființată, pe locul său fiind amenajat drumul forestier existent astăzi. În timpul regimului comunist, au fost construite mai multe hoteluri și vile, unele chiar pe locul unor biserici, iar stațiunea a continuat să atragă iubitorii de natură și de schi. După Revoluție, stațiunea a intrat într-un con de umbră tot mai pronunțat, din care a început să iasă în urmă cu trei ani, odată cu investiţii semnificative în amenajări şi dotări. În prezent, staţiunea se află într-un amplu proces de renovare, care include căi de acces în curs de refacere atât dinspre Beiuş, cât şi dinspre Valea Iadului, parcări extinse şi un telescaun de peste un kilometru lungime pe versantul nordic.

Un obiectiv finalizat recent este vastul parc de aventură Happyland, situat în apropierea vechii pârtii de schi. Este probabil unul dintre cele mai mari şi variate parcuri de aventură din ţară şi oferă suficiente provocări pentru o zi reuşită atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Începând cu bobul alpin, al cărui traseu şerpuieşte în zona teleschiului, continuând cu trambulina de patru metri urmată de o uriaşă pernă gonflabilă, cu traseele de tubing pentru vară şi pentru iarnă, cu cele opt trasee între copaci şi tiroliana din patru segmente, chiar ai ce să faci aici. Dacă copiii mai au vreo fărâmă de energie după toate aventurile, se pot distra în castelul gonflabil sau în locul de joacă de la baza parcului, unde se află şi restaurantul cu terasă. Tot în parc se află un centru de închirieri pentru biciclete montane electrice şi clasice.

Din staţiune pornesc 8 trasee de drumeţie; trei dintre ele sunt de tip “circuit”, parcurgând în câteva ore obiectivele din jurul staţiunii.

Circuitul “Săritoarea Ieduţului” ajunge la cele mai frumoase cascade din împrejurimile staţiunii, având o durată de circa 5-6 ore. Marcat cu punct galben, traseul coboară din staţiune pe Valea Iadului; după un micuţ lac de acumulare, se observă în dreapta o ramificaţie dus-întors semnalizată spre cascada Laia (Miss), aflată la circa douăzeci de minute de mers pe o potecă ce traversează râul. Puţin mai jos pe Valea Iadului, se află cascada Vălul Miresei, vizibilă chiar din drum. Traseul marcat coteşte apoi stânga, urcând pe o potecă pe valea Ieduţului, până la frumoasa cascadă Săritoarea Ieduţului. Traseul urcă în continuare, ieşind într-o zonă deschisă, de unde se ajunge la şoseaua dinspre Beiuş.

Citește articolul integral despre Stâna de Vale și descoperă și alte destinații de vis din România în cel de-al cincilea număr al revistei Outdoor Magazine. O poți cumpăra în varianta print de aici sau în varianta electronică, de aici.

Scris de: Iancu Verdeș

Foto: Agenția de Management al Destinației Bihor, Parcul de Aventură Happyland

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *