Echipamentul specific înotului în ape deschise

Înotul în ape deschide necesită un echipament specific. Iată care sunt recomandările specialiștilor pentru alegerea acestuia.

  1. Costum de baie / neopren

Dacă apa are peste 20 de grade C, se poate înota în orice costum de baie. Dacă temperatura apei scade între 18-20 de grade C, timpul recomandat de înot fără neopren este de 20-30 minute. Sub 18 grade C, este recomandată folosirea neoprenului.

Dacă temperatura apei depășește 20 de grade, putem petrece în apă cât timp ne simțim bine, chiar și mai mult de 3-4 h cu costumul de neopren. Când temperatura apei varianză între 16-20 de grade C, un costum de neopren ne oferă confortul pentru înot timp de 30-60 minute.

Timpul recomandat de înot scade la 20-30 minute când temperatura apei este între 12-16 grade.

Sub 12 grade C este recomandată folosirea unui neopren mai gros (4-6 mm), mănușilor și a șosetelor de neopren, care ne oferă deja o experiență diferită de înot.

Ce este și la ce ne ajută un costum de neopren?

Este o îmbrăcăminte folosită de înotători, surferi, scafandrii și alți iubitori ai sporturilor nautice, care oferă protecție termică, ultravioletă și flotabilitate datorită materialului din care este făcut. În funcție de grosimea pe care o are (1-6 mm) ne oferă o protecție și o flexibilitate mai mică sau mai mare. Grosimea cel mai des utilizată la înotul în ape deschise este de 1-3 mm.

  1. Cască de înot (silicon sau neopren)

Având în vedere că și prin cap pierdem căldură, este recomandat să folosim cască de înot în timpul înotului în ape deschise. În cele mai multe cazuri, este suficient să purtăm o cască clasică de silicon, însă, dacă temperatura apei este sub 20 de grade C, putem purta două căști pentru a ne asigura o extra protecție.

Utilizarea unei căști de neopren este recomandată atunci când teperatura apei este sub 18-15 grade C. Este recomandat să folosești o cască cu o culoare cât mai stridentă pentru a putea fi ușor observat chiar și de la distanță.

  1. Ochelari de înot

Ochelarii de înot potriviți pentru ape deschise ne protejează ochii de apă și de radiațiile solare. Este important să purtăm o pereche de ochelari care ne oferă vizibilitatea necesară pentru orientare (într-un unghi mai mare decât cei folosiți în bazin) și confort.

  1. Baliza de salvare (safety buoy)

Baliza de salvare ne oferă extra vizibilitate pentru ambarcațiunile care pot fi în jurul nostru, iar în caz de oboseală sau nevoie, poate fi folosită ca și sprijin pentru un moment de odihnă. Majoritatea au atașat și un fluier care permite semnalizarea sonoră în caz de nevoie. Modelele mai complexe oferă și un buzunar unde pot fi transportate în siguranță, într-un loc uscat, obiecte de care poate avea nevoie înotătorul (haine, pantofi, telefon, etc.).

  1. Alte accesorii care pot fi de folos

Ceas cu GPS pentru monitorizarea timpului și distanței parcurse în apă;

Dop de urechi, pentru cei care au o sensibilitate;

Lăbuțe, palmare, pentru cei care doresc să aibă o extra propulsie.

Scris de: Demény Attila, Asociația Sports Culture (https://sportsculture.ro/)

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine