De ce să ne trimitem copiii în tabără

Peste tot în lume, tabăra trebuie să fie un program transformator. În SUA și Croația am lucrat cu serii de copii care stau câte o lună și două luni în tabără cu doar două vizite parentale.

Ce înseamnă un program transformator?

– copilul devine din ce în ce mai autonom cu gestionarea obiectelor și a bagajului propriu;

– întră în rutina autogestiunii, începe să observe lucruri și acțiuni în jurul său pe care, de regulă, le îndeplineau părințîi, pe modul „stai că te servesc eu”;

– încep să dezvolte coordonare, prezență, sincronizare cu grupul, atenție pentru nevoile celuilalt;

– se întâlnesc cu sine cu adevăraț, învață să existe pe cont propriu, mai ales după ce își depășesc dorul, oboseala, frustrarea, nevoia de a ronțăi prostii la primul semn sănătos de foame, nevoia de a intră în modul „victimă” după ce se julesc puțin în genunchi sau au prima febră musculară adevărață;

– învăță să se miște contratimp, să lucreze pentru echipă, să se adapteze la situații neprevăzute, să cunoască și să integreze în cercul de prieteni, copii complet diferiți de ei;

– învață să își recunoască semnele corpului: frig, cald, sete, foame, fără să fie întrebați și cicăliți.

Acum, pentru părinții care aleg tabere, scopul principal este depășirea acestor mici tensiuni și frustrări absolut necesare. Un program de tabără nu e sejur cu familia, iar starea de fericire permanentă a copilului, de distracție și ușurință nu sunt singurele ținte. Ne trebuie mai ales momentele de „greu”, din care copiii să iasă triumfători pe cont propriu, ajutați discret din spate.

Pentru mulți dintre ei, mersul în șir indian pe drumul de munte este o provocare mare. Copiii noștri, purtați în mașini și plimbați prin capitale turistice numeroase, n-au coordonarea uneori mimimă pentru păstrarea direcției drept înainte, a distanței de celălalt, n-au viteză de reacție la comenzi verbale simple, n-au reziliență, spirit de observăție, deprinderi de scanare a hărțîi locului. Plâng ușor, se tem de insecte, de iarbă și pământ – să nu se murdărească, de reacțiile propriului corp la oboseală sau durere, nu au răbdare să asculte până la capăt instrucțiunile unui joc, să suporte pierderea, să colaboreze cu celălalt. Mulți sunt neempatici, calcă peste lucrurile pierdute ale celuilalt, lasă gunoaiele oriunde, pentru că în viața lor e mereu cineva care ține locul neputințelor lui.

Nu mă înțelegeți greșit! Sunt toți spirite excepționale, demni de apreciere și iubire; unii, însă, fără instrumentele vârstei, de navigare prin viață. Toate acestea rafinează gândirea și condiționează succesul școlar.

Deci, taberele sunt pentru creștere interioară și putere de viață! Mare grijă, dragi părinți, nu stricați asta!

Taberele de vară Spando pentru copii au luat naștere acum 20 de ani din pasiune pentru lucrul cu copiii și dragoste pentru natură, și sunt formatul extins pe o perioadă de 5 zile a excursiilor școlare pe care le-am organizat de câte ori aveam ocazia, până atunci, în calitate de profesor de educație fizică.

Experiențele noastre în calitate de consilieri și conducători de activități de tabără din Statele Unite ale Americii și Croația, cursurile de formare și perfecționare din cadrul American Camping Association pe care le-am urmat și participarea la trainingurile Work and Travel au fost fundamentul teoretic și practic care ne-a dat încrederea că și noi putem face cel puțin la fel de bine în comparație cu alții ceea ce facem acum.

Scris de: Paul Curte, președinte ACS SPANDO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.