După cele câteva ture pe care le-am făcut în ultimii ani în acest județ, eram convins că am văzut cam tot ce era de văzut în Harghita. Dar, vorba englezului, never say never, fiindcă din fericire m-am înșelat.
La câțiva kilometri de Tușnad se află Rezervația Piatra Soimilor (858m), pe care se poate ajunge urmând traseul marcat care pornește de la lacul Ciucaș din Tușnad. Pe Piatra Șoimilor se află și un buncăr săpat în stanca de trupele germane în al doilea război mondial și care a fost aruncat în aer când au părăsit zona. Cu atenție buncărul se poate vizita, iar sus de pe Piatra Soimilor se deschide o priveliște impresionantă asupra localității Bixad și a culmilor care înconjoară statiuneaa Tușnad.
Tot în vara aceasta am testat și pârtia de bob de la Ski Gyimes, prima de acest fel din România. Până să ajungem aici avem parte de peisaje fabuloase și trecem pe rând prin localitățile Delnița, Frumoasa, Izvorul Trotușului și Lunca de Sus.
Pista de bob a devenit într-un timp foarte scurt o atracţie pentru turiştii care vizitează zona Ghimeş sau pentru iubitorii de adrenalină, care vin special aici pentru a trăi această senzaţie. Pe lângă adrenalina de care au parte, turiştii se pot bucura de un peisaj deosebit, pe care mulţi îl compară cu cele văzute în Austria sau Elveţia. Pista este cea mai lungă din țară, având lungimea de 1300 de metri și diferența de nivel de 120 de metri. Așadar, porneșți cu bobul tras pe șină de un dispozitiv asemănător cu cel al unui lift, de la baza traseului aflată la altitudinea de 940 de metri și ajungi la punctul maxim aflat la 1060 de metri.
Bobul pornește pe un circuit spectaculos, presărat cu multe curbe, un tunel și zone în care se poate atinge viteză mai mare. Cel mai important este faptul că parcurgerea întregului traseu se face în deplină siguranță. Viteză maximă care se poate atinge la coborâre este 47 de kilometri pe oră. Senzația este unică, vă spun clar!
În Lunca de Jos, pe valea Boroș se află o altă minunăție. Satul de vacanță Gyimesi Skanzen Panzio. Imaginați-vă un mini muzeu etnografic, cu sate vechi de sute de ani, recondiționate și aduse aici din mai multe zone, amplasate într-un peisaj idilic.
Cam așa arată acest sat de vacanță. Istoria acestui loc sună cam așa: în 2002, familia Szász a cumpărat terenul actual, pe care erau o casă veche și un hambar. Mai târziu, de lângă pâraiele din jur au fost colectate casele deteriorate, care au fost reconstruite, păstrându-și fidel forma originală. Skanzen, care funcționează din anul 2008, este rezultatul salvării a 14 case vechi ţărăneşți. Locul este un muzeu al satului care servește ca locuri de cazare și evenimente. În total pot fi cazate 125 de personae, iar turiștii pot experimenta trecutul prin împrejurimi tradiționale și gastronomie.
Iar cireașa de pe tort a fost o noapte petrecută la una dintre cabinele panoramice din Cheile Bicazului! În total sunt două astfel de cabine, unice în România și printer puținele din Europa.
Cabinele au fost construite în urmă colaborării dintre asociaţia „Gyilkosto Adventure” din Gheorgheni, Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita şi Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Să inoptezi la o astfel de cabină panoramică este o experiență unică, ce ar trebui savurată măcar o dată în viață.
Amplasate chiar la buza cheilor, pe lângă peisajul pe care ți-l oferă, ai parte de confort și liniște. Sunt perfect izolate, dotate cu paturi și măsuțe, tot ce trebuie să ai la tine este un kit de drumeție format din izolir, sac de dormit, lanterne, apă și hrană. Restul ți le oferă peisajul. Ca să petreci o noapte la aceste cabine, care pot adăposti 2 sau 4 parsoane, nu te costă nimic. Trebuie doar să faci o rezervare prealabilă la Serviciul Salvamont Lacu Roșu.
Text și foto Dan Izvoreanu
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine