În drum spre peştera Şugău, ne-am oprit subit în mijlocul drumului. Prin faţa noastră traversa ceva ce nu mai văzusem niciunul din noi: un râs! Am încremenit cu toţii privindu-l cum trece nonşalant la nici douăzeci de metri, pentru a se opri apoi ca să ne studieze dintre brazi, curios ca orice felină. Foarte potrivite cuvintele lui Laszlo, care a zis că “asta a făcut ziua rotundă!” – şi încă nu ajunsesem la peşteră!
Peştera Şugău se află în apropiere de Gheorgheni, iar ultimii kilometri după satul Voşlobeni sunt pe un drum de piatră ce poate fi parcurs, cu grijă, cu orice maşină. Din micuţa parcare amenajată pe malul râului, se urcă pe poteca marcată cu săgeţi cam cinci minute până la cabana speologilor, apoi alte zece minute, urmând indicatoarele, până la peşteră. Există şi varianta unui circuit tematic denumit “Papucul Doamnei”, care te conduce spre zonele în care la începutul verii înfloreşte această orhidee.

Peştera este dispusă pe patru niveluri, având o lungime cartată de circa un kilometru, iar primul nivel este vizitabil, având circa 50 de metri. Deşi lungimea nu este mare, sunt multe formaţiuni de văzut şi încă şi mai multe povestiri de istorisit de către ghizi, din bogata istorie geologică şi etnografică a peşterii. Legendele cu comori îngropate sau picurând sub formă de aur în găleţi abundă, însă Laszlo ne povesteşte cu multă pasiune despre adevărata comoară a peşterii – care cei care au descoperit, cartat şi amenajat peştera, cu multă muncă şi cu resurse puţine, pe parcursul mai multor generaţii. Ajungi astfel să respecţi munca şi dedicarea acestor oameni, care ştiu să preţuiască şi să păstreze frumuseţile zonei lor. La plecare, în Gheorgheni, Laszlo insistă să ne oprim la Centrul de Informare Turistică, unde ne oferă un cadou – monografia peşterii Şugău, o carte frumoasă între coperţile căreia se regăsesc, adunate cu grijă, mărturiile şi legendele ultimelor sute de ani, în cuvinte şi imagini.

INFORMAȚII UTILE
Fiind rezervaţie speologică, vizitarea peşterii se poate face numai cu ghid. În sezonul de vară există ghid la peşteră între orele 10-17, în rest trebuie anunţată vizita la Asociaţia Gyilkosto Adventure, telefon 0744701815.
Citește despre Cheile Bicăjelului din Harghita, aici.
Scris de: Iancu Verdeș
Foto: Visit Harghita
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine