Cu padela și pedala printre vulcanii și uriașii de pe Olt

Traversez, mijind ochii în soarele dimineţii, podul suspendat peste Olt. Urmează să descopăr Oltul de la firul apei, așa cum se vede cel mai bine.

Mă întâlnesc pe malul opus cu echipa asociaţiei Carpaterra – Cătălin și Silviu – care mă aşteaptă cu caiacele aliniate pe mal. Nu sunt mare caiacist, însă traseul de azi nu se anunţă provocator; vom coborî de la Racoş spre Cotul Turzunului – un alt vulcan stins, pe care Oltul îl înconjoară, într-un cerc aproape complet.

După un instructaj de siguranţă scurt şi la obiect, urcăm în caiace şi ne imersăm pe loc în atmosfera specială ce însoţeşte toate coborârile pe râuri. Lăsăm în urmă priveliștea pitorească a castelului Sukosd-Bethlen din Racoș de pe malul drept și avansăm prin zone tot mai verzi, spre rezervația Cotul Turzunului – o zonă umedă întinsă pe circa 13 kilometri, aflată pe unul dintre principalele culoare de migrație ale păsărilor între zonele boreale și mediteraneene. Egrete, berze negre, rațe roșii, ferestrași, ereți, cresteți, bătăuși, fluierari și pescărei completează tabloul generos al acestei zone.

Ajungem încărcați cu încântare la finalul traseului cu caiacul. Silviu și Cătălin urcă rapid caiacele pe remorcă și facem un transfer de un sfert de oră spre pădurea de la marginea satului Mercheașa, unde se află baza E-bike Transylvania. De aici, urmează să pedalăm ”peste deal”, înapoi spre Racoș, via platoul cu stejari de deasupra Mercheșei.

Ca la fiecare urcare cu bicicleta electrică, te năpădește irezistibil un zâmbet interior care urcă apoi până la colțurile gurii: ai superputeri! E ca și atunci când erai mic și ai descoperit că bicicleta îți extinde semnificativ orizonturile, dar de data asta senzația vine înmulțită cu doi. Urcăm ”fluierând” dealul spre uriașii seculari, oprindu-ne din când în când să admirăm priveliștea. Vedeta este un stejar datat științific ca având circa nouă sute de ani, denumit și ”Bătrânul Carpaților”; cu o circumferință de aproape 10 metri și o înălțime de 21 de metri, te obligă să te înclini în fața istoriei pe care o întrupează.

Drumul ne poartă apoi spre vulcanii stinși din Racoș – un loc cu totul aparte pe harta peisajelor naturale din România. Aici, urmele erupțiilor de acum sute de mii și chiar milioane de ani se îmbină cu urmele lăsate de om prin exploatarea materialelor de construcții – bazalt și scorie.

Geoparcul Carpaterra este o inițiativă de dezvoltare sustenabilă pe model UNESCO a unei zone de circa 27 de mii de hectare, care acoperă teritoriile a 8 localități, printre care Rupea, Homorod, Mercheașa și Racoș. Dezvoltarea se realizează prin axarea pe trei direcții: educație, mediu și turism. Pe latura turistică, ghizii noștri de la Asociația Carpaterra organizează – printre altele – ture de caiac pe Olt. Iar de biciclit, am biciclit cu ghidul montan Silviu Neculai, de la E-bike Transylvania. Sincer pasionat de tot ce înseamnă natura și cultura zonei, Silviu organizează tururi de drumeție și bicicleală în zonă.

Iți plac experiențele outdoor? Aplicația Brașov Tourism nu ar trebui să lipsească din telefonul tău! Descarc-o și vei aveai acces la tot ce are județul Brașov de oferit. Sau intră pe https://brasovtourism.app/.

Text și foto: Iancu Verdeș

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine