Borsec pe încercate! De 6 ori!

„Regina Apelor Minerale” a atras atenția, laudele și paharul împăratului Franz Josif la un Târg Internațional organizat în 1873 în capitala Imperiului Habzburgic. Tot doi vienezi, Balint Günther și Anton Zimmethausen, au construit aici în 1804, prima fabrică de îmbuteliere a apei minerale.

Izvoarele locale, cu premii obținute la diverse târguri internaţionale expuse la Muzeul Apelor Minerale din oraș, au fost și rămân cea mai mare bogăție a Borsecului. Microclimatul aparte de la întâlnirea Munților Giurgeu-Hășmaș, Bistriței, Gurghiului și Călimani, cu aer ozonat, floră și faună subalpină variată, au contribuit și ele la renumele stațiunii din depresiunea din nord-estul județului Harghita, în mod tradițional una dintre cele mai căutate destinații din România.

Vom fi iarăși ce am fost, și chiar mai mult decât atât, e sloganul asumat al autorităților locale.

„Avem toate cele necesare de la natură, precum și ambiția, pentru a reinventa turismul balnear din zonă”, spune primarul Mik József.

6 recomandări outdoor:

  1. „Hai din nou”, a pufnit Csibi Ingrid Krisztina pe Pista de bob de vară din Complexul de schi „Speranța” cu care venisem să batem recordul de viteză de 40 km/h. Dar la prima tură ne-am târât frângându-ne înciudați mâinile și manetele de frână în spatele unei doamne care țipa la curbe, oprindu-și bobul la fiecare minut… Accesul către vârful pistei se face cu teleschiul prevăzut deja pentru pârtia de schi funcțională pe timpul sezonului rece. Pista e demontată la finalul toamnei, cedând schiorilor șatafeta fiorului goanei pe pantă. Pârtia principală din Borsec are 680 m, cu grad de dificultate mediu. Celelalte două pârtii au un grad de dificultate ușor, având 726 m și 814 m.

 

  1. Kolbert Zoltan oferă plimbări cu trăsura de agrement, călărie pentru începători și pentru avansați, excursii călare pe trasee montane pe distanţe între 25 şi 30 km. Pentru mine, plimbarea călare de trei ore prin pădurile și pășunile de pe Masivul Făget a fost una dintre cele mai memorabile experiențe de anul acesta. Totul grație lui Zoltan, cowboyul secui de la Curtea cu Cai (https://curteacucai.ro) care a avut curajul să scoată un cvasi începător direct pe munte. Lucru super-rar. De aici, o aventură unică.

  1. Izvorul Străvechi, secat, funcționează azi ca Mofetă, indicată pentru boli cardiovasculare, sechele după accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, reumatisme articulare, cu scop profilactic la persoanele cu risc cardiovascular, cu efecte benefice în impotenţa sexuală.

  1. Fost profesor de sport timp de cinci decenii în Borsec, actualmente ghid local, scriitor și muzeograf în Muzeul Apelor Minerale, Farkas Aladár știe totul despre localitatea unde și-a trăit toată viața. Pe noi ne-a condus pe îndelete într-un traseu de patru ore, cu obiective, peisaje și povești în zona Rezervației Naturale Scaunul Rotund. Ne-a arătat Peștera de Gheață, Grota Urșilor, amfiteatrele structurilor de travertin cu puncte de belvedere, Cetatea Bufnițelor cu cazemate din al II-lea război mondial. Cei mai îndrăzneți au la dispoziție și un traseu de tip via ferrata prin labirintul de piatră sub- și suprateran al Grotei Urșilor.

 

  1. Izvoarele minerale de la Baia Populară din Poiana Zânelor au fost amenajate în 2009, când fundaţia Ars Topia a organizat aici o acțiune cu voluntari. Tineri din Ungaria împreună cu localnicii au pus la punct acest ansamblu cu mici bazine cu apă rece în aer liber, șezlonguri pentru băi de soare și alte locuri de odihnă. Izvoarele cu apă rece, cu efect stimulator asupra circulației sangvine, sunt recomandate pentru arteriopatie, varice, contuzii. Fără taxă de intrare.

  1. Centrul de închirieri de biciclete electrice Bikkla Borsec e cea mai bună idee pentru cei care vor să exploreze împrejurimile lejer, confortail și pe îndelete. Traseele cicloturistice marcate însumează 50 km.

La drum

Baia Ó-Sáros și Mofetă

0 743 165 228

 

Complexul de Schi Speranța şi Pistă de Bob de vară

0 745 837 628

 

Kolbert Zoltan Ioan

0 728 748 770

 

More Than Expore, 0 787 578 440,

morethanexpore@yahoo.com

 

www.statiuneabosec.ro

 

Scris de: Cătălin Gruia

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine