10 sfaturi pentru alegerea locului perfect de campare cu cortul

Drumețiile pe munte cu cortul ne oferă experiențe de neuitat. Însă, depinde de traseul ales, trebuie să alegem cu grijă locul de campare și să ținem cont de câteva reguli care ne vor ajuta să avem o ieșire în natură în siguranță. Iată lista noastră cu 10 sfaturi pentru instalarea cortului:

  1. Testează echipamentul. Deschide-l acasă, verifică să ai toate elementele în regulă, să nu ai surprize neplăcute atunci când ajungi cu el pe munte.
  2. Informează-te. Verifică dacă poţi campa acolo unde-ţi doreşti: dacă sunt rezervaţii naturale, parcuri naţionale, verifică regulile din locul respectiv. Poţi să suni la Salvamont sau la administratorii parcurilor pentru a afla unde şi în ce condiţii vei putea campa.
  3. Organizează-te. Montează cortul în timpul zilei, pe lumină. Altfel s-ar putea să ai surprize.
  4. Relieful. Nu monta cortul în depresiuni, unde se poate aduna apa. Verifică dacă există stânci care te pot proteja de vânt şi de alte intemperii. Nu monta cortul pe creastă, decât în zonele în care eşti sigur că nu vei avea probleme dacă vine furtuna. Nu monta cortul nici foarte aproape de curgerile de apă: după o ploaie râul se poate umfla şi te poate inunda.
  5. Vegetaţia. Nu monta cortul sub un copac singuratic, care ar putea să fie lovit de trăsnet. Dacă îţi montezi cortul în pădure, uită-te dacă sunt sănătoşi şi puternici copacii, să nu cadă crengi pe cortul tău dacă sunt loviţi de o furtună.
  6. Locul. E preferabil să căutăm un loc drept, care să nu aibă pantă; să nu fie mlăştinos, iar în zonă să avem doar elemente care ne protejează.
  7. Curăţenie. Curăţă foarte bine locul sub cort de crengi, pietre, bolovani, câteodată chiar şi peturi. Sunt lucruri pe care le vei resimţi în coaste şi în abdomen.
  8. Soarele. Aşează-ţi cortul cu intrarea spre soare, în aşa fel încât să ai lumină pe o perioadă cât mai mare a zilei.
  9. Vântul. Aşează cortul în aşa fel încât vântul să bată pe linia beţelor, acolo sunt punctele de rezistenţă ale cortului şi se va mişca cel mai puţin.
  10. Priveliştea. Aceasta trebuie să fie fantastică, normal! Şi nu uita: oriunde mergi, în urmă trebuie să laşi curăţenie. Ai grijă de natură, în aşa fel încât şi alţii să se bucure de locul minunat de cort pe care l-ai găsit.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by HERVIS

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine