Cum urcăm cu bicicleta pe un traseu montan

Cum abordăm o pantă în urcare pe bicicleta?! Ne explică Mihai Anițan, campion național la enduro, care ne sfătuiește șă ținem cont de 5 lucruri esențiale:

  1. Planul: Fie că e o panta abruptă sau mai lejeră, trebuie să stabilim de la început unde vrem să ajungem; altfel, ne putem trezi că ne-am împotmolit în mijlocul urcării. La o urcare cu pietre şi noroi, trebuie să ne gândim întotdeauna pe unde vor trece roţile.
  2. Vitezele: Toate bicicletele au viteze pe care trebuie să le testăm înainte de urcare. Dacă şi înainte mai mers cu cea mai grea viteză, nu e de aşteptat să putem face o urcare; aşa că, schimbăm pe o treaptă mai uşoară, pe un pinion mai mare şi o foaie mai mică.
  3. Poziţia şeii: Poziţia şeii dictează ce flex face piciorul atunci când pedalăm. Genunchiul trebuie să aibă o flexie de 120 de grade. Cel mai simplu e să mergeţi la un magazin autorizat, pentru că acolo vor ştii să seteze flexul şeii.
  4. Poziţia corpului: Avem o greutate, pe care o distribuim pe roţile bicicletei. În funcţie de asta, dăm aderenţă cauciucurilor Dacă lăsăm pieptul un pic mai în faţă, asta va răspândi mai uniform greutatea corpului.
  5. Pedalele: Sunt două tipuri de pedale: clipless (care practic îţi leagă piciorul de bicicletă) sau pedale flat (o platformă pe care îţi pui piciorul). La urcare, pedalele clipless ne ajută să pedalăm mai rotund, să aplicăm forţa cât mai rotund în angrenaj şi, până la urmă, pe cauciucuri. Pentru cei cu pedale flat există o altă tehnică: atunci când piciorul urcă, trebuie să-ţi apleci vârful piciorului şi să tragi; asta îţi permite să aplici forţa atât când urcă pedala, cât şi atunci când coboară.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by HERVIS

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine