Două luni până la expediția alpinistului Gabriel Băicuș pe K2, al doilea cel mai înalt munte din lume

Alpinistul Gabriel Băicuș va pleca în această vară într-o nouă expediție în Asia, unde va escalada vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume.

„Au mai rămas mai puțin de 2 luni până la plecarea în Pakistan unde voi încerca să urc pe cel de-al doilea cel mai înalt munte din lume, K2 – 8.611 m. Planul este să urc fără oxigen suplimentar și cu suport sherpa minim, doar până în tabăra de bază”, a scris alpinistul pe pagina lui de Facebook.

Expediția face parte din proiectul „Himalaya 148”, prin care Gabriel Băicuş şi-a propus să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lanţul muntos Himalaya – Karakorum.

„Nu mai puțin de 19 ani vor fi trecut în luna iulie, de la premiera lui Horia Colibasanu pe K2, singura reușită românească de altfel de pâna acum”, a adăugat Băicuș pe rețeaua de socializare.

Cunoscut şi sub denumirea de „Muntele Sălbatic”, K2 are o altitudine de 8.611 metri. Gigantul este considerat de mulţi alpinişti ca fiind mai dificil de escaladat decât Everest, din punct de vedere tehnic, terenul fiind mai accidentat, cu risc crescut de avalanşă şi vreme imprevizibilă. Sunt condiţii care au făcut ca pe acest vârf să ajungă de zece ori mai puţini alpinişti decât pe Everest.

Expediţia vine la doar un an după ce Gabriel Băicuș a reuşit să marcheze o premieră pentru alpinismul autohton, devenind primul român care a atins vârfurile Everest şi Lhotse în 24 de ore, fără întoarcere în tabăra de bază. Detalii, aici.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Gabriel Băicuș

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine