Record mondial pe Vârful Omu. 756 de persoane au realizat cea mai mare  imagine a unui cromozom uman

756 de persoane, angajați în domeniul medical și personal auxiliar, au stabilit un record pe Vârful Omu, realizând cea mai mare imagine umană a unui cromozom uman. Reușita a fost omologată de Guiness World Records.

Expediția medical cu destinația Vârful Omu (2507 m) a avut loc duminică, 10 iunie, și a fost organizată de MedLife. Aproape 800 de medici, asistenți, psihologi, farmaciști, infirmieri și alți membri ai personalului medical și auxiliar din cadrul grupului, dar și din câteva unități sanitare de stat din întreaga țară, au escaladat al 11-lea vârf ca înălțime din România, sub conducerea unor ghizi montani cu experiență, coordonați de alpinistul David Neacșu.

„Pe stânca de pe Vârful Omu, lângă cabana de piatră cea mai veche din România, la peste 2500 de metri altitudine, colegii noștri au scris istorie. Totul a început de la forța unei idei: cum ar fi dacă am organiza prima expediție medicală pe munte. S-a dovedit că niciun vis nu este prea mare pentru noi și că un număr uluitor de cadre medicale au crezut în el, participarea tuturor fiind una voluntară. Am depășit provocările vremii, am depășit limitele fizice și iată că, împreună, am depășit un record mondial. Curajul, spiritul de echipă și dorința de a reuși au fost ingredientele care ne-au adus la înălțime”, a declarat Nicolae Marcu, director de Sănătate și Operațiuni în cadrul MedLife.

Record omologat

În vârf, 756 de persoane, membrii personalului medical și auxiliar, s-au așezat în forma unui cromozom uman, în culorile drapelului național.

Reprezentantul Guiness World Records, Pravin Patel, care a parcurs traseul montan până la Vf. Omu, a omologat recordul pentru cea mai mare imagine a unui cromozom uman. Recordul anterior a fost înregistrat în 2019 și a aparținut unui grup de 415 de persoane din India.

În funcție de nivelul de pregătire, participanții au parcurs trei trasee, cu grade diferite de dificultate, organizați fiind în grupuri de 25 de persoane.

„Startul traseului ușor a fost de la Cabana Babele, având distanța de 11 km (dus-întors) și o diferență de nivel de 500 m. Traseul intermediar a presupus traversarea Masivului Bucegi de la Cota 2000 până la Vf. Omu – distanță de 22 km (dus-întors) și diferență de altitudine de peste 1000 m. Traseul dificil s-a desfășurat de la Cabana Gura Diham către Vârful Omu prin Valea Cerbului, având o lungime de 17 km (dus-întors) și o diferență de nivel pozitivă de peste 1500 m”, au transmis organizatorii.

David Neacșu, coordonatorul grupului

Un grup de 40 de ghizi profesioniști, în frunte cu David Neacșu, alpinistul care a condus prima expediție integral românească pe Everest în 2003, a însoțit participanții la expediția medicală pe Vf. Omu. Printre alte nume sonore care au însoțit expediția se numără Horia Colibășanu și Marius Gane, poate cei mai titrați alpiniști români care au escaladat vârfuri de peste 8000 m.

„Am participat la zeci de expediții montane, pe toate continentele, dar aceasta cu siguranță va avea un loc special în inima mea. Dacă anterior am urcat la cele mai înalte altitudini alături de pasionați ai muntelui, de această dată cei mai mulți dintre participanți au cucerit pentru prima dată unul dintre cele mai înalte vârfuri din România. Numărul mare de participanți, lipsa de experiență pe munte a majorității și condițiile meteo schimbătoare, au fost cu siguranță provocări dificile, dar au fost surmontabile. Sunt mândru că am condus cea mai mare expediție medicală pe munte și le sunt recunocător ghizilor și salvamontiștilor care au fost alături de mine în acest demers îndrăzneț”, a spus David Neacșu.

„Sunt recunoscător că, în numele Guinness World Records, am participat la această experiență oficial uimitoare. Deși distanța, altitudinea și vremea au fost pe alocuri provocatoare, evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes, iar participanții MedLife remarcabili. Pentru acest record este necesar să fie îndeplinite o serie de condiții, iar voi ați reușit să-l doborâți pe cel inițial formând cea mai mare imagine umană a unui cromozom uman”, a menționat Reprezentantul Guiness World Records, Pravin Patel, la înmânarea certificatului.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine