2X2 Race: Cursa montană extremă din Munții Făgăraș are startul în 19 august

2X2 Race, cursa montană extremă din Munții Făgăraș are startul în 19 august. Încrieri se mai pot face până în 31 iulie, anunță organizatorii.

În 19 august, concurenții vor lua startul de la Bâlea Lac și se vor întrece într-o cursă care se desfășoară integral la peste 2000 de metri altitudine. Această calitate califică cursa drept ultra sky marathon – singurul maraton de acest gen din România și printre puținele din Europa.

Renumită la nivel internațional pentru dificultatea traseelor, dar și pentru frumusețea lor, 2X2 Race traversează cele mai înalte trei vârfuri din România: Moldoveanu, Negoiu și Viștea Mare. Organizatorii UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiție de profil din lume, Chamonix-Mont Blanc, consideră 2X2 Race drept o cursă de calificare pentru acest ultramaraton montan.

„Traseul 2X2 este neschimbat de 11 ani și urmează marcajul turistic de creastă, bandă roşie. Singura porțiune unde se trece din poteca principală într-un traseu secundar este de pe Viștea Mare (al treilea cel mai înalt vârf din România) către Vf. Moldoveanu (cel mai înalt punct geografic din țară). Cursa adună anual la start sportivi determinați și pregătiți să înfrunte diferențe de nivel mari, la cea mai înaltă altitudine din țara noastră. Și anul acesta avem parte de participare internațională și suntem curioși să vedem cine va urca pe podium”, declară Florin Băraș, unul dintre organizatorii 2X2 Race.

Două curse

Cursa este formată din două categorii, fiecare dintre cele două fiind alergate într-o singură etapă, cu limite intermediare și finale de timp:

X2 – o cursă spectaculoasă atât prin prisma traseului abordat, cât și a diferenței uriașe de nivel (1900 m D+) raportată la lungime (18 km). Concurenții înscriși la această probă vor alerga pe unele dintre cele mai tehnice trasee din Carpați, atingând al doilea cel mai înalt vârf din românia, Vf. Negoiu (2535 m). Timp final: 10 ore.

2X2 – o cursă pe cât de impresionantă, pe atât de tehnică. Traseul are o lungime de 45 km și 4200 m diferență pozitivă de nivel, și străbate cele mai înalte trei vârfuri din România, din spectaculoasa creastă a Făgărașului: Moldoveanu (2544m), Negoiu (2535m) și Viștea Mare (2527 m). Timp final 14 ore.

Înscrieri și condiții de participare

Înscrierile pentru cele două curse mai sunt deschise până pe 31 iulie, pe site-ul www.2x2race.ro. Fiind o competiție extrem de dificilă, dedicată alergătorilor experimentați, concurenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a putea fi admiși:

-Pentru a se putea înscrie la 2X2, concurenții trebuie să fi terminat 2X2 anul trecut sau să fi terminat în jumătatea superioară a clasamentului, cu cel mult 18 luni înainte de start, cel puțin o cursă de minim 35 km lungime și 1500 m diferență pozitivă de nivel.

-Pentru a se putea înscrie la X2, trebuie să fi terminat 2X2 sau X2 anul trecut sau să fi terminat cu cel mult 18 luni înainte de start, cel puțin o cursă de minim 15 km lungime și 1000m diferență pozitivă de nivel, cursă desfășurată în zona montană.

2X2 RACE este o acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Sportivă, organizată de Asociația Club Sportiv 2X2 Race în colaborare cu Asociația Club Sportiv Grey Projects.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine