Celebrul Han al lui Solomon va fi reconstruit de Primăria Brașov

Celebrul Han al lui Solomon, loc de odihnă și întâlnire al turiștilor care mergeau în drumeție la Pietrele lui Solomon sau urcau în Poiana Brașov, va fi reconstruit de Primăria Brașov.

Hanil lui Solomon va fi reconstruit de Primăria Brașov

Primarul Brașovului Allen Coliban a anunțat că autoritățile locale vor să cumpere fostul han de la Pietrele lui Solomon, una dintre clădirile căreia generații de brașoveni și turiști i-au trecut pragul. Lăsată în paragină de peste 10 ani, aceasta mai păstrează fațada principală, inclusiv fresca ce aduce aminte de legenda regelui Solomon, care a dat numele zonei.

„Din păcate, multe dintre locurile magice ale Brașovului au căzut pradă uitării sau se află în ruină. Am recuperat o parte dintre ele. Am anunțat săptămânile trecute faptul că cetatea este acum a brașovenilor și va intra într-un proces de restaurare. Nu întâmplător astăzi mă aflu aici, la Pietrele lui Solomon. Cred că foarte mulți dintre voi vă mai amintiți cum arăta hanul de aici, de la Pietrele lui Solomon, în perioada în care el a fost deschis și în perioada în care brașovenii veneau cu mic, cu mare, cu mult drag, să petreacă weekend-urile și să zăbovească un pic la poalele drumului vechi. Vreau să repunem în valoare acest obiectiv. (…) În acest sens, săptămâna următoare voi pune în votul consiliului local achiziționarea acestei zone, acestui fost han”, a declarat primarul Allen Coliban.

Trebuie să-l punem în valoare

De-a lungul timpului, hanul a fost locul de odihnă și întâlnire al brașovenilor care mergeau în drumeție la Pietrele lui Solomon sau urcau în Poiana Brașov. Timp de zeci de ani, hanul străjuia și singurul drum de acces spre Poiană, Drumul vechi.

În 1964 s-a inaugurat noul drum spre Poiana Brașov, dar hanul a rămas un loc în care brașovenii care voiau să meargă în drumeție se opreau să se răcorească sau ca să mănânce.

,,Odată cu hanul rezolvăm încă două probleme majore. O parte din parcare și din trama stradală sunt proprietate privată la ora actuală și am avut un litigiu cu proprietarul, noi, Primăria Municipiului Brașov, iar proprietarul a câștigat în instanță. De asemenea, parte din fondul forestier de pe dealurile de aici face parte din același număr cadastral. Prin urmare, prin această achiziție rezolvăm o problemă forestieră – întregim fondul forestier – rezolvăm o problemă de proprietate și de infrastructură cu tot ceea ce ține de parcare și de trama stradală – altfel, autobuzele nici nu ar mai putea să întoarcă aici, la Pietrele lui Solomon – și totodată câștigăm acest element de patrimoniu, care de fapt este locația fostului han, pe care va trebui să-l reconstruim. Trebuie să-l reconstruim, să-l repunem în valoare și să-l oferim brașovenilor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Valoarea achiziției fostului han și a terenului în suprafață de 14.663 mp este 1.246.335 euro, preț obținut în urma negocierii.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine