Traversarea Tarniţei are loc duminică, 30 iulie

Traversarea Tarniţei, un eveniment de tradiție ajuns la cea de a 16-a ediţie, va avea loc duminică, 30 iulie, pe lacul Tarnița din județul Cluj.

La fel ca și anul trecut, sâmbătă, 29 iulie, va avea loc pe același lac, ediția a 8-a a evenimentului Triatlon Cluj.

În acest an va fi organizat pentru prima dată pe lacul Tarnița un concurs de Aquathlon destinat exclusiv copiilor.

Traversarea Tarniței

Înscrierile continuă pe site-ul organizatorului până joi la ora 20.00 (www.club-orca.ro), iar Clubul Orca se aşteaptă la un număr de 100 de participanţi pentru evenimentul de înot și la circa 120 de participanți pentru cel de triatlon.

Traversarea Tarniței va consta în proba de parcurgere înot a distanţei 6.500 m reprezentând lungimea lacului Tarniţa. Startul probei de 6.500 m se va da in ziua de duminică, de la debarcader la ora 10.00, iar startul probei scurte sâmbătă, 29 iulie, la coada lacului, tot la ora 10.00. Această probă va fi parte a evenimentului Triatlon Cluj organizat de Clubul Orca pentru a șaptea ediție.

Timpul limită de parcurgere a distanţelor este de o oră, respectiv 3 ore pentru proba lungă. Datorită temperaturii scăzute a apei în Lacul Tarniţa, organizatorii recomandă purtarea costumului de neopren pentru evitarea hipotermiei. Siguranţa înotătorilor va fi asigurată de numeroase caiace şi un echipaj de Ambulanță care va fi prezent ca de obicei la acest eveniment.

Participanţii vor fi împărţiţi pe 7 categorii de vârstă: sub 20 de ani, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70 de ani şi mai mult, iar premierea se va face separat.

Până acum sunt înscrise 121 persoane, dintre care 17 la proba scurtă și 104 la proba lungă. Vor participa înotători atât din România, cât și din afara țării. Cel mai vârstnic participant are 57 ani și cel mai tânăr doar 9 la proba de 1.500 m, iar la proba de 6.500 m cel mai vârstnic participant are 67 ani și cel mai tânăr doar 13.

Traversarea Tarniţei este prima competiţie de înot in ape deschise (Open Water Swimming) din România, eveniment care a luat ființă în 2007 când la start se adunau 14 sportivi curajoşi, toţi reuşind să termine cursa.

Triatlon Cluj

Triatlon Cluj oferă posibilitatea participării atât ca și concurent individual, cât și în ștafete de 2 sau 3 membri, având componență feminin, masculin sau mixt. Traseul este același pentru ambele variante de participare. În cadrul acestui eveniment există și proba de înot 1.500 m fiind o completare a evenimentului de înot de sâmbătă.

Concurenţii vor lua startul la coada lacului (Tranziţie) şi se vor întoarce după parcurgerea a 750 m, astfel lungimea totală a traseului parcurs va fi de 1.500 m. Startul se va da din apă.

Traseul de ciclism are 30 km, cu 690 metri diferenţă de nivel. Traseul urmează malul lacului şi apoi al pârâului Râşca până la kilometrul 14, de unde urmează o urcare constantă de dificultate medie, până la Lăpuşteşti (punct de alimentare), aici atingând maximul în altitudine. De aici urmează coborârea înspre coada lacului, 6 km de coborâre în serpentine, până la intersecţia cu drumul asfaltat 107P. Coborârea continuă cu 4 km de asfalt, şi apoi încă vreo 700 de drum pietruit până la tranziţie.

Traseul de alergare este comun cu cel de bicicletă până la kilometrul 4.5, unde va fi amplasat un punct de alimentare şi control. Acest segment de 4.5 km va fi parcurs în dublu sens, însumând astfel 9 km, cu 80 m diferenţă de nivel, de drum forestier umbrit în proporţie de aproximativ 95%. Startul şi sosirea vor avea loc la Pensiunea Traian, de la coada lacului Tarniţa.

Orca Kids Aquathlon

În 2023 va avea loc pentru prima dată un concurs destinat doar copiilor pe lacul Tarnița. Startul se va da de la coada lacului Tarnița la o oră după startul probei de Triatlon, în data de 29 iulie. Concursul este compus din două probe: 250 m înot în lacul Tarnița urmat de 1500 m alergare pe drum pietruit. Concurenţii vor lua startul din apă, din zona cozii lacului (Tranziţie) şi vor parcurge distanţa de 250 de metri. Traseul presupune parcurgerea înot a distanţei de 250 metri, inconjurand balizele de ghidaj. Traseul de alergare are o lungime totală de 1.5 km va fi parcurs în dublu sens, 750 m + 750 m pe drum forestier umbrit în proporţie de aproximativ 95%. Punctul central al evenimentului se afla in zona Pensiunii Traian, la coada lacului Tarnita, jud. Cluj.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine