Les Deux Alpes: Aventură la înălțime

Snowpark: Freestyle Land, Les Deux Alpes
Snowpark: Freestyle Land, Les Deux Alpes

Articolul acesta ar trebui să fie film, nu text. Film, despre Les Deux Alpes, cu rideri în bătaia soarelui şi cu pulberi de zăpadă în urma schiurilor. Film cu munţi la peste 3.500 de metri altitudine, care te fac să uiţi că există Facebook, tastaturi, plictiseală sau nervi.

Les Deux Alpes e staţiunea apartamentelor cu multe paturi, staţiunea turiştilor care dorm puţin, mănâncă iute şi umblă toată ziua în clăpari. Este staţiunea priveliştilor cu stânci albe, pe care la fel de bine le vezi de pe gheţar, cum le vezi din balconul pensiunii, dimineaţa la cafea. Iată, mai jos, nişte lucruri pe care, vrând-nevrând, tot omul care şi-a făcut măcar o dată vacanţa în Les Deux Alpes le va şti, în sinea lui, până la adânci bătrâneţi.

Pârtii

“Spectaculoase” sună prea comercial. “Multe” ar fi cam ambiguu catalogate. Poate “intimidante şi superbe”. Dar nici aşa nu e convingător. Haideţi să le zicem, pur şi simplu, pârtii foarte variate, dedicate atât începătorului căruia îi tremură genunchii în plug, cât şi expertului care-şi freacă geaca de stânci, în coborâre suicidară pe gheţarul La Grave.

Vorbim de 92 de pârtii (11 negre, 19 roşii, 43 albastre şi 19 verzi), care formează cei 225 de kilometri lungime ai domeniului schiabil amenajat. Şi încă 25 de kilometri de trasee pentru schi fond. De asemenea, există o diferenţă de nivel de două mii de metri de la cota 1.650 (unde se află staţiunea) până la 3.600, pe vârful gheţarului.

Les Deux Alpes, pow
Les Deux Alpes

Numărul tunurilor de zăpadă ce suplimentează stratul de omăt depăşeşte 200. În plus, pârtiile sunt amenajate ireproşabil. Nu te încurci, nu te pierzi, ştii tot timpul unde te afli, iar racordurile dintre pârtii sunt fluente şi nu te pun în situaţia de a da din beţe.

Am schiat pe aproape toate pârtiile, deşi aveam şansa să schiez pe absolut toate, dar ştiţi cum e… Descoperi unele care-ţi plac şi coborî tot pe acolo. În sfârşit, cred că esenţa aventurii în Les Deux Alpes ţine de relieful extrem de divers, care oferă privelişti atât de puternice, încât trezesc în tine un chef ciudat de a le domina. Aşa că cea mai bună poziţie în care te poţi află în Les Deux Alpes e cea de avansat şi expert, fiindcă doar prin viteză, spectaculozitate şi creativitate te poţi ridica la înălţimea provocării pe care ţi-o lansează pârtiile.

La cotele 2.600–2.200, poţi încerca probe de coborâre şi autoinstructaj de perfecţionare pe roşiile Bellecombes 4, Glacier 6, Fée 4 şi Fée 3, pe albastră Thuit 2 şi, chiar lângă ea, pe înşelătoarea roşie Thuit 4, care-ţi oferă dâmburi îngheţate şi pante înclinate spre stânci. De asemenea, ai câteva negre (Fée 6, Fée 5, celebra serie Diable, plus înfricoşătoarea Bellecombes 5 şi inconfundabila Valentine, un fel de pârtie a oftatului) care îţi vor înroşi muşchii picioarelor, fiind pline de denivelări şi, fireşte, abrupte.

Cei care, însă, nu caută performanţă, vor găsi în Les Deux Alpes spaţiul perfect pentru „promenadă”. Adică pentru coborâri uşoare, în cel mai dulce carving, pornind de la cota 3.400, pe albastrele Jandri 4 şi Glacier 1, fără întrerupere până jos, în staţiune, combinând cu pârtii verzi (Jandri 2 şi Demoiselle) şi, din nou, albastre (Petite Aiguille 2). De pildă, o coborâre de la cota 3.400 la 1.650, fără oprire şi fără forţări de viteză, ar însemna, aici, un timp de circa 13 minute. Atenţie, însă, a nu se confunda pârtiile albastre din Alpi cu ceea am văzut noi în România, pentru că sunt diferenţe mari. Aşa că nu întotdeauna te poţi bucura, începător fiind, când intri pe pârtie albastră. S-ar putea să vrei să încerci plugul.

Off-piste și freestyle

Dacă vorbim de „fructul interzis”, adică off-piste, Les Deux Alpes ar fi un fel de mare livadă. Spaţiul de libertate nebună se întinde pe 765 de hesctare, ceea ce înseamnă (în cazul unei ninsori proaspete) un paradis. Iar istoricul buletinelor meteo indică o grosime a stratului proaspăt de zăpadă ce depăşeşte, de regulă, 50 de centimetri.

Snowpark: Freestyle Land, Les Deux Alpes
Snowpark: Freestyle Land, Les Deux Alpes

Cele mai vestite porţiuni de freeride sunt cele care coboară de la 3.568 de metri, pe fâşiile de zăpadă groasă care trec printre crestele gheţarului La Grave. Totuşi, cele mai frecventate (şi, deci, iubite) porţiuni sunt exterioarele pârtiilor Valentin, Fée 1, Super Diable 1. Cât despre snowpark, nu uitaţi că Les Deux Alpes deţine una dintre cele mai complexe şi (pe bună dreptate) lăudate zone de freestyle. Se numeşte Freestyle Land şi e produsul muncii celor mai buni specialişti în domeniu. A fost conturat un parc uriaş, dedicat atât celor care se iniţiază, cât şi celor experţi, cu zone de Boardercross, Slopestyle, Superpipe şi Park Avenue.

Instalații de transport pe cablu

Altfel spus, artă inginerească! Este o încrucişare de telescaune, telegondole şi teleschiuri care îţi aminteşte de nodurile rutiere din Germania. Iar cuvântul de ordine este rapiditatea! Pe un singur skipass.
Dacă în alte stațiuni durează aproape o oră și jumătate până ajungi în cel mai înalt punct, aici vorbim de maximum 50 de minute, timp în care schimbi iute mai multe mijloace. Telegondolă, telescaun, funicular, teleschi și ești deja sus, la cota 3.400.

Există 53 de instalaţii de transport pe cablu. Avantajul real este că pornesc din oricare punct al staţiunii. Nu ai mult de mers şi, practic, ai putea stă toată ziua cu schiurile în picioare, fără să trebuiască să te deplasezi aproape deloc de la un cablu la altul.
Distracție

Adică Pano Bar, après-ski-ul ultra-faimos, fără de care Les Deux Alpes ar fi un fel de Mecca fără templu. La cota 2.600, Pano Bar e, într-adevăr, un bar, dar de proporţiile unui mic vas de croazieră pe care se dansează om în om, se face plajă, se bea, se cânte.

Ziua în amiaza mare, un DJ face o atmosferă de răsună munţii şi transformă atmosfera de viscol sau ninsoare în ceea ce sunt cluburile nocturne de jos, din staţiune: distracţie şi nonconformism. La cote ceva mai potolite sunt après-ski-urile de la 3.200, 2.400 şi 2.100, pentru cei care preferă să servească masa sau să facă plajă într-o atmosferă de linişte.
Jos, în staţiune, distracţia începe seara târziu, când zecile de cluburi (printre care şi L’Avalanche, una dintre cele mai mari discoteci din Alpi) sunt umplute până la refuz de miile de oameni care trăiesc la maxim experienţa de a-şi petrece vacanţa în, poate, cea mai vie staţiune de schi din Europa.

Les Deux Alpes nu e doar atât; acolo există viaţă şi după sezonul de schi (deşi se schiază şi vara, sus pe gheţar), muntele fiind un imens teren pentru cicloturism şi trekking. Fie cum o vrea fiecare; vara noastră, însă, e iarnă. Iar iarba noastră verde e aia care străluceşte albastru în bătaia soarelui. Cu atât mai mult cu cât tocmai Les Deux Alpes e locul în care noi, românii, organizăm la fiecare sfârşit de martie celebrul SnowFest, evenimentul care îi aduce laolaltă pe toţi dependenţii de Alpi.

Florian-Rareş Tileagă şi George Moșuțiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *