Tignes şi Val d’Isère – tablou în alb și albastru

Tignes este adăpostită pe o vale în plin gol alpin, fiind legată prin pârtii de celebra Val d’Isère, împreună cu care alcătuiește domeniul Espace Killy, având 300 de kilometri de pârtii. Zona Tignes este formată din cinci stațiuni aflate între 1550 și 2300 de metri altitudine, conectate printr-un ski bus gratuit.                        

Vedeta din Tignes este ghețarul Grande Motte, la care ajungi cu un funicular și o telecabină care te reped de la 2300 la 3400 de metri. Telecabina de 150 de persoane are și o terasă panoramică, accesibilă doar vara. Din vârf, ai una dintre cele mai frumoase vederi din Alpi, în timp ce schiezi cu fața spre Mont Blanc şi spre suita sa de vârfuri. Versantul din stânga este cel mai însorit și aici te poți juca pe o combinație de pârtii albastre, roșii și negre care te poartă de-a lungul întregii văi, precum și în snowpark-uri și pe o pârtie de sănii. Cel mai înalt punct este Aiguille Percée, o stâncă cu un portal impresionant la 2700 de metri altitudine.                        

Versantul din dreapta, cu vedere spre Mont Blanc, găzduiește atât pârtii panoramice, cum ar fi ”albastra” Henri, cât și provocatoarea „neagră” Trolles. Dincolo de culme, se deschide legătura spre Val d’Isère.                  

Dacă la Tignes am început cu vedeta, ar trebui să procedăm la fel şi pentru Val d’Isère; însă aici e ceva mai greu: să fie apriga Face de Bellevarde, gazda a numeroase probe de Cupă Mondială şi de Olimpiadă, ori gheţarul Pissaillas, cu ale sale pârtii panoramice? Pe Face de Bellevarde simți deopotrivă fiorul istoriei schiului şi fiorul canturilor zburdând haotic peste gheața lucie: e o pârtie de competiție, iar la început de sezon are și suprafață de competiție, rămasă după etapele de Cupă Mondială.

Pe același versant sunt trasate alte pârtii frumoase, pentru avansați existând inclusiv varianta de a coborî prin îngustimea canionului ”Valee Perdue” spre La Daille. Această zonă este de asemenea potrivită pentru zilele cu vreme rea, când vizibilitatea la altitudine se reduce mult. La ghețarul Pissaillas ajungi cu o succesiune de gondole și telescaune; prima gondolă te urcă pe vârful Solaise, unde te așteaptă un mănunchi de pârtii roșii lungi și de pârtii albastre cursive. În Franța, pârtiile albastre sunt mai hotărâte decât în restul Alpilor, pârtiile ușoare fiind marcate cu verde.

Continuând spre ghețar, telescaunul Leissieres traversează un versant abrupt, iar senzația neaşteptată de deschidere a peisajului și a golului de sub tine odată cu trecerea crestei te umple de adrenalină mai ceva ca o coborâre pe schiuri. Odată ajuns pe gheţar, ai doar un telescaun şi un teleschi, la pachet cu zăpadă impecabilă şi panorame vaste.                         Spre finalul zilei, îţi rămâne să tragi un scaun-șezlong și să te răsplătești cu un ”vin chaud” cu scorțișoară; ne-a plăcut la ”Datcha”, între două coborâri pe libera și panoramica ”albastră” Leissiéres. De aici, coborârea spre Val d’Isère este doar la un telescaun distanță.                                                 Ca stațiuni, Tignes și Val d’Isère au temperamente diferite: Tignes are un aer mai tineresc și relaxat, găzduiește festivaluri de muzică și petreceri în aer liber, în timp ce Val d’Isère este ceva mai pompoasă, lucru reflectat prin arhitectura ”chalet”-urilor cochete și prin prețurile mari. Tipic pentru stațiunile franceze, multe cazări sunt amplasate pe marginea pârtiilor, pe model „ski in – ski out”. Standardul de confort variază în funcție de vechimea reședințelor, este bine să verifici acest aspect pentru a nu avea surprize la fața locului.

Pe plan culinar, specialitatea savoiarzilor este tartiflette, o versiune extra-intensă a ceea ce noi numim „cartofi franțuzești”; deosebirea constă în roata de brânză reblochon topită deasupra. Vita este de asemenea o specialitate franțuzească – noi putem să recomandăm frigăruile de la ”Grizzly’s Bar” din Val Clarens. Am plecat din Tignes-Val d’Isère cu dorința de a reveni: într-o zi senină, este unul dintre cele mai frumoase locuri în care poți să schiezi în Europa.  

Scris de: Iancu Verdeș

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine