Casca de schi: Tehnologia MIPS

Cască de schi
Cască de schi

Cu toții ne dorim să avem schiuri mai performante, clăpari mai buni și de multe ori petrecem mult timp pentru alegerea acestor elemente ale echipamentului de schi. În schimb, când alegem casca de schi ne mulțumim să o probăm și să luam o hotărâre bazată doar pe dimensiune și potrivire cu forma capului.

Tehnologia progresează și trebuie să fim mai atenți cu alegerea pe care o facem pentru protecţia noastră. Ca să ne putem da mai mult trebuie să fim în primul rând sănatoți, nu-i așa?

Cască de schi cu Tehnologia MIPS
Cască de schi cu Tehnologia MIPS


Firma suedeza MIPS a fost preocupată de ideea reducerii energiei rotaționale transmise capului în timpul loviturilor oblice la casca de schi înca din anul 1996. Împreună cu Institutul Regal pentru Tehnologie din Suedia, fondatorii MIPS au publicat, de-a lungul timpului, mai multe lucrări științifice care să le justifice poziția și solicitarea dezvoltarii acestor produse.

A trecut destul de mult timp până la apariția pe piață a primelor căști care înglobează aceasta tehnologie. Până acum, din câte știm noi, doar marcile POC, Scott, TSG și Red au lansat modele de căști de schi/snowboard dotate cu tehnologia MIPS.

În prezent o cască de schi aparține uneia din cele două mari categorii:

  • Căștile produse cu tehnologia clasică
  • Căștile mai moderne, echipate cu MIPS (Multidirectional Impact Protection System). Acestea din urmă oferă o protecție mai bună și pot fi identificate la raft după micul logo galben MIPS.
Cască de schi cu Tehnologia MIPS
Cască de schi cu Tehnologia MIPS


O cască de schi convențională este testată prin cădere verticală pe o suprafață rigida. MIPS a studiat aceste tipologii de impact timp de 15 ani împreună cu neurochirurgi, dar din alt punct de vedere – al realității. Pentru că în lumea reală, căzăturile sunt rareori exact verticale, de cele mai multe ori, când cădem, capetele noastre se lovesc de sol sub un unghi și astfel ia nastere o mișcare de rotație a creierului, care poate duce la leziuni.

O cască de schi echipată cu tehnologia MIPS absoarbe cea mai mare parte a acestei energii rotaționale, oferind o protecție net superioară. Iar în cazul în care chiar reușiți să cădeți vertical în cap, nu trebuie să vă faceți griji. O cască de schi care beneficiază de tehnologia MIPS vă va proteja la fel de bine ca o cască obițnuită. Testele efectuate de producători au demonstrat că este posibila reducerea cu 40% a forțelor transmise către creier în cazul unei căzături urmate de o lovitură sub un unghi de 45 de grade.

Cască de schi cu Tehnologia MIPS
Cască de schi cu Tehnologia MIPS


Secretul din spatele acestei tehnologii este inspirat chiar de creierul uman. Creierul este înconjurat de un strat de lichid în care se poate mișca, desigur, limitat. Sistemul MIPS imită sistemul de protecție al creierului, întroducând în construcția căștii un strat neaderent, între structura exterioară rigidă și căptuțeală, pentru a absorbi cât mai mult din energia creată de o lovitura oblică asupra capului. Această combinație între propriul sistem de protecție al creierului și tehnologia MIPS asigură o protecție maximă, conform standardelor actuale.
Cercetările făcute de suedezi au arătat o reducere a leziunilor în aproximativ 50% din teste.


Articol realizat in colaborare cu skivirus.com.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine