Îmbrăcămintea pentru schiul de tură

Schiul de tură este un sport care în ultima vreme a prins foarte bine în România. Pentru a-l practica, este important să avem îmbrăcămintea potrivită care nu este aceeași ca cea pentru pârtiile de schi: ea trebuie să respire foarte bine, să ţină de cald la mişcare şi să fie dedicată activităţilor foarte dinamice.

Schiul de tură înseamnă ascensiuni şi coborâri, înseamnă mişcare în mediul montan. Avem parte de vânt, de frig, de ninsoare. De aceea, echipamentul trebuie să fie foarte performant. Echipamentul trebuie să fie impermeabil la minim 8000 mm coloană de apă. Şi, pentru că suntem dinamici, trebuie să respire foarte bine, să elimine transpiraţia. Trebuie să fie comodă, să ne permită orice mişcare, dar în acelaşi timp să ne ţină de cald.

Echipamentul de schi de tură este o combinaţie între cel de schi şi cel folosit de atleţi în alergarea montană. Materialele din față ale echipamentului pentru schiul de tură trebuie să ne protejeze împotriva vântului şi a umidităţii excesive, iar cele din partea din spate ar trebui să aibă o zonă care respiră şi elimină transpiraţia. Inclusiv accesoriile este indicat să fie dedicate. Gluga nu trebuie să permită acumulările de transpiraţie în zona capului, iar buzunarele ar trebui să aibă un dublu rol: cu fante care pe urcare să permită corpului nostru să respire, iar pe coborâre să putem introduce în ele pielea de focă, pentru a o păstra la temperatura optimă folosirii pe schiuri. Echipamentul este bine să fie dotat cu manşete care ne protejează de accesul zăpezii în mânecă. Dacă folosim echipament de alpinism în ascensiunile noastre, ar trebui să avem şi un fermoar care se deschide în 2 sensuri, pentru a putea pune hamul.

Partea din față a pantalonilor e indicat să fie realizată din materiale dedicate protecţiei împotriva vântului şi a umidităţii excesive, iar în spate, din materiale respirabile. Pantalonii pentru schiul de tură sunt dotaţi cu fermoare care deschid nişte fante, pentru a respira mai bine piciorul în mişcare. Mai ezistă și o fustă, ca să intre clăparii bine sub pantaloni şi ca zăpada să nu intre între picior şi pantaloni. Desigur că pantalonii trebuie să se supună aceloraşi cerinţe: să fie impermeabili, să respire foarte bine şi să ne ţină de cald, dar în regim de mişcare.

Dacă este mai cald afară când facem o ascensiune, putem folosi o vestă pentru schiul de tură. Vesta protejează în faţă de vânt şi de umiditate, permite mişcări dinamice şi are spaţiu pentru pielea de focă. Mâinile fiind în mişcare, produc căldură; de aceea nu simţim frigul şi putem să ne simţim confortabil în ascensiune.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by Hervis

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine