Cum ne alegem placa de snowboard potrivită?!

Dacă eşti începător într-ale snowboardingului şi vrei să faci alegerea cea mai bună atunci când cumperi placa ce te va purta pe munți, recomandarea noastră e să întrebi în primul rând specialistul din magazin. Dacă preferi să îţi alegi singur placa, trebuie să fii atent la câteva criterii importante: înălţime, lăţime şi stilul pe care vrei să-l adopţi.

  1. Înălțimea – pentru un începător lungimea (înălţimea plăcii) – este foarte importantă. Ea trebuie să fie cu 20-25 cm sub înălţimea utilizatorului (aşadar undeva între bărbie şi nas), deşi poate să fie şi mai scurtă. Cu cât placa este mai lungă, cu atât e mai greu de controlat.
  2. Lăţimea – se alege în funcţie de picior; sau, mai degrabă, în funcţie de încălţăminte. De aceea recomandăm ca, atunci când îţi iei placă de snowboard, să vii cu încălţămintea de acasă, pentru că e important ca placa să coincidă cu încălţămintea, să nu ajungem la viraje cu vârful sau cu încălţămintea jos. Sunt câteva decizii în acest punct, la care trebuie să te gândeşti. Întâi de toate: ce vrei să faci cu placa, unde vrei să te dai? Apoi, într-o evaluare obiectivă: cât de experimentat eşti? Unui începător îi recomandăm o placă all mountain, care poate fi folosită pe diferite tipuri de zăpadă, pe diferite tipuri de teren; o placă uşoară, moale, uşor de controlat. Alte tipuri de plăci sunt freeride, free style, plăci folosite pentru viteză, pentru viraje scurte şi dinamice.
  3. Forma – pentru începători recomandăm o placă directional shape: care permite să mergi unidirecţional, cu dreptul sau cu stângul în faţă, în funcţie de ce e mai bine pentru tine. Mai există ca variantă un twin, care-ţi permite să foloseşti aproape la fel ambele picioare.

Printre criterii nu am amintit firma producătoare şi design-ul. Nu e rău dacă o placă arată bine pe pârtie, dar nu uita: o placă bună e cea care ţi se potriveşte. Când montezi pentru prima oară legăturile, cere părerea unui specialist: el va şti să le monteze corect, în unghiul optim pentru a controla placa. Şi, dacă începi acum snowboardul, ia câteva ore cu un instructor: poate vei putea să eviţi căderile mai dureroase.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by Hervis

Scris de: Vasile Cipcigan

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine