De la Cavnic, la Șuior… schi autentic, dar ușor

SuperSki Cavnic

Maramureșul tradițional și tradiționalist, atât de frumos vara datorită exploziei de culoare și de energie, nu se dezminte nici iarna, când se schimbă radical devenind un paradis al sporturilor de iarnă. Deși este a doua destinație din topul preferințelor schiorilor români, după Valea Prahovei, acesta este (atenție mare) pe un trend ascendent și, probabil, peste câțiva ani va concura serios cu stațiunile de pe prea-aglomerata Vale a Prahovei. Chiar ar fi de aștepat și de dorit, pe undeva…  

10807849_902621636415351_1836323354_n

Cu dor, despre Șuior

Maramureșul propune amatorului de sporturi de iarnă, de schi, în special, patru stațiuni importante: Izvoare, Cavnic, Șuior (Mogoșa) și Borșa, una mai interesantă decât cealaltă. Unii consideră că pârtia de la Șuior este, în general, cea mai bine întreținută din țară, dar critică prețurile mari care se practică aici. Important e că avem aici pârtii bune, în care evident cineva a investit masiv pentru a le face să arate cât de cât ca cele din Austria.

Problemele care apar cel mai des sunt legate de întreținerea pârtiilor, care adesea sunt înghețate și greu de parcurs și de instalațiile care mai cedează din când în când. Pârtiile de schi de la Șuior se află la mai puțin de 20 de kilometri de Baia Mare, în imediata apropiere a masivului Mogoșa, de pe care pornesc, de fapt, și cele mai interesante pârtii ale domeniului schiabil:  Mogoșa, de 2100 de metri și Moski, de 750 metri, amenajate special pentru schiorii buni și foarte buni, datorită înclinației destul de mari a versantului, de cca 30 de grade. 

Dar Moski merită orice…Peisajul ce poate fi admirat din vârf e de vis, iar traseul schiorilor poate fi continuat fie pe pârtia Șuior, mai accesibilă, fie pe Mogoșa, ceva mai dificilă. Adică, poți trece de pe o pârtie pe alta fără probleme, chiar înaintea Peretelui, partea cea mai abruptă a versantului, și mai greu de parcurs. Pârtiile de la Șuior, 1 și 2, au cam aceeași lungime și nu sunt greu de parcurs, dacă, așa cum am mai zis, nu sunt înghețate sau nu apar alte piedici pe ele, care ar putea dispărea cu puțin efort din partea administratorilor. Una dintre ele este dotată și cu o instalație de nocturnă, cealalta…

Harta Pârtiilor de la Cavnic
Cavnic

Până una-alta, din câte știm, pârtia e una  din puținele din țară care e omologată pentru competiții și formează cu celelalte un tot unitar, perfect pentru un domeniu de schi, deservit de două schilifturi și un telescaun. Cealaltă pârtie de la Șuior este pentru începători. Clar, domeniul Șuior este unul foarte interesant, mai ales pentru România și, dacă e să ne gândim bine, ne dăm seama că în spatele lui stau niște administratori suficient de dinamici încât în fiecare sezon să aducă ceva nou aici și să transforme locul într-o veritabilă stațiune de schi.

Cavnic: Polul zăpezii din Maramureş

Pârtiile de la Cavnic nu au, aşa cum mulţi recunosc, nimic spectaculos, dar au ceva special. Pe mine, personal, m-au fascinat aşa cum puţine alte locuri din ţară au reuşit să o facă, fiindcă am găsit cel puţin o dată tineri în costume populare pe ele şi fiindcă ştiu cum au apărut din nimic, datorită unor tineri din oraşul de mineri de alături.

Tineri în costum popular la Cavnic
Tineri în costum popular la Cavnic

La Cavnic sunt două pârtii importante: Icoana şi Roata care, împreună, au peste 8 kilometri. Pe ambele se poate schia şi noaptea, având instalaţii de iluminare. De asemenea, în zonă, se află o pârtie pentru copii şi una pentru sănii. Numărul mare de monitori de schi face staţiunea, dacă e să o numim aşa, un loc perfect  pentru familiile de schiori şi viitori schiori.

Preţurile de la Cavnic, cam pentru orice, începând de la ceaiul de la cabană, până la abonamentul cu număr maxim de urcări, sunt ceva mai mici decât la Şuior, dar şi atmosfera e mai altfel, mai prmitoare, parcă. Oricum, dacă vrei să schiezi la Cavnic, e bine să ştii că în sezon, mulţi alţi oameni gândesc ca tine, aşa că parcările din zonă se ocupă în doi timpi şi trei mişcări în fiecare dimineaţă.

A… şi încă un sfat. Nu accepta provocări de la localnici, ca să nu ai surprize. Deşi par molcomi, maramureşenii sunt nişte schiori extraordinari, talentaţi şi foarte siguri pe ei, care fac faţă oricărei întreceri, iar întrecerile le priesc de minune…mai ales dacă e vorba despre schi. Probabil că în câţiva ani, tocmai din acest motiv, schiul va deveni sport tradiţional în Maramureş… Tradiţional ca Maramureşul însuşi.

Scris de: Ligia Popa

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine