Jean-Claude Killy: O vedetă pe schiuri

Jean-Claude Killy a dominat lumea schiului în perioada 1960-1968 și a marcat întreaga epocă prin comportamentul său lipsit de inhibiții. Triplu campion olimpic și câştigator al mai multor medalii de la campionatele mondiale, francezul nu a renunțat la principiile sale de mare sportiv nici după ce s-a retras, ci s-a implicat activ în organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Albertville, din 1992.

Schiorul a impresionat întreaga lume în primul rând prin talentul său greu de egalat și, tocmai din acest motiv, a devenit, după ce s-a retras, imaginea mai multor campanii publicitare importante din Franța și din Europa.

O vedetă pe schiuri Killy s-a născut în 1943 și a copilărit în Val-d’Isère, celebra stațiune de schi din Alpii Francezi, așa că a învățat să schieze de la vârsta de 3 ani. Fiindcă nu îi plăcea în mod deosebit școala, micul schior, fugea adesea de la ore pentru a-și petrece cât mai multe ore pe schiuri, așa că în 1960 făcea deja parte din echipa națională de schi a Franței.

În 1962, Killy a parasit Franţa pentru a participa la Războiul din Algeria, ca soldat al armatei franceze. Abia după întoarcerea acasă a urmat adevărata sa carieră… La doar 21 de ani el devine campion național la  slalom și slalom uriaș, iar apoi, în 1966, la 22 de ani, câștigă primul său titlu de campion european.

Deja steaua lui Killy se ridicase, așa că a urmat o perioadă de timp în care medaliile de aur păreau atrase ca de un magnet de sportivul francez. După cele câștigate în 1966, la Portillo au urmat cele din 1968, obținute la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble. Practic, în această perioadă a câştigat 23 din cele 30 de concursuri la care a participat, dezarmându-şi total concurenţii.

După ce atinge acest nivel, Killy decide să se retragă din competiţiile sportive, lăsând în urmă ideea că a fost mereu un schior nu foarte rapid, ci unul foarte intelligent, cu o tactică admirabilă, imposibil de copiat, în final.

Perioada de după retragere
După ce se retrage din competiţiile oficiale, Killy va face de toate: va juca în câteva filme, se va însura cu o actriţă, sau va promova obiecte şi produse în campanii publicitare. Mai mult, la un moment dat, în anii 80 el va investi masiv într-o fabrică care va produce echipamente pentru schi, o afacere care în 1987 îi aducea, deja, peste 35 de milioane de dolari, pe an.

În 1992, cu energia sa binecunoscută, Killy se implică în organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă într-un orăşel din Franţa, în Albertville. În onoarea sa, o pârtie din  Val d’Isère îi poartă şi acum numele.

Scris de: Ligia Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *