Lucian Preotu: Snow Fest înseamnă schi plus petrecere

Andrei Huțanu: Lucian, ești omul din spatele Snow Fest. Ce este de fapt Snow Fest? Cum şi când ţi-a venit ideea?

Lucian Preotu: Snow Fest pentru mine – şi cred că în general – e o adunare de oameni frumoşi, care merg pentru o săptămână să schieze şi să se distreze împreună. Nu e neapărat o idee originală, am văzut acţiuni de acest gen făcute de reprezentanți ai altor ţări (de englezi, de polonezi, de unguri) şi m-am gândit să adaptez conceptul la români.

Andrei Huțanu: Snow Fest este un festival românesc. De ce în Franţa?

Lucian Preotu: Pentru că în Franţa, datorită mărimii domeniilor schiabile şi datorită disponibilității lor de a lucra cu grupuri mari, a fost cel mai uşor de implementat. Ca raport calitate-preţ, părerea mea e că în Europa nu sunt alte țări care să se apropie de Franţa (ca raport al calităţii domeniului schiabil şi al preţului care se poate obţine).

Andrei Huțanu: Apropo de disponibilitatea de a lucra cu grupuri mari, România nici nu poate intra în discuţie: nu avem un domeniu suficient de important.

Lucian Preotu: Sincer, de trei ani încercăm să facem şi în România nişte acţiuni pe weekend. Dar din păcate în România suntem foarte dependenţi de vreme: sunt ierni în care avem câte 100 de zile cu zăpadă în anumite staţiuni, în alţi ani avem 10 zile cu zăpadă. Nu putem să ne bazăm cu o bună bucată de timp înainte că într-o anumită dată, într-un anumit loc vom putea face ceva.

Andrei Huțanu: Revenind la Les Deux Alpes și la Snow Fest. Se apropie a opta ediție. Îţi aminteşti prima ediţie?

Lucian Preotu: Da, au fost 100 de oameni. Am început să o promovăm abia în luna februarie și am organizat-o la începutul lui aprilie. M-am gândit iniţial la un domeniu mai mic, mai studenţesc (prima ediţie s-a şi numit Student Snow Fest), dar având înscriși doar 100 de oameni, am hotărât să o mut la Les 2 Alpes, o staţiune foarte cosmopolită unde, pe lângă cei 100 de români, mai erau foarte mulți tineri petrecăreți din alte țări. Era atmosfera aceea tinerească de party şi românii s-au încadrat foarte bine. A fost foarte frumos: într-un clubuleţ de vreo 100 metri pătraţi a cântat Şuie Paparude pentru doar 100 de români. Scena a fost amenajată undeva într-un colţ, era un club în formă de U şi pe una din laturi a fost amenajată scena. Toată lumea era în faţă, era impresia de super-plin, super-lume, chiar dacă au fost doar 100 de oameni.

Andrei Huțanu: La a șaptea ediţie câţi au fost?

Lucian Preotu: La a VII-a ediţie au fost 4000 de oameni, 6 cluburi, plus două scene outdoor.

Andrei Huțanu: Deci prima ediţie: 100 de oameni, Şuie Paparude îtntr-un singur club; a șaptea ediţie, 4000 de oameni şi un line-up absolut impresionant. Câţi artişti au fost?

Lucian Preotu: Am avut pe scena principală 6 trupe cunoscute, gen Viţa de Vie, Roa, Byron, Golan, Subcarpaţi, dar, în total, au fost peste 50 de trupe sau artiști independenți.

Andrei Huțanu: În general ai o rată foarte bună de fidelizare: oamenii vin odată, după care continuă să vină.

Lucian Preotu: Da, sunt foarte mulţi care vin doi-trei ani consecutiv, aduc şi pe alţii ceea ce e frumos. Am avut o grămadă de oameni care prima dată când au venit au venit singuri (i-am repartizat noi în apartamente cu alţii de vârsta lor, din ţară sau din diaspora) şi deja anul următor s-au înscris în grup. Erau deja o gașcă și practic, noi le-am făcut cunoştinţă.

Andrei Huțanu: Deja, spuneam, Snow Fest este un fenomen, nu este doar acea săptămână de festival la Les 2 Alpes, ci toate celelalte evenimente ale voastre pe care le-aţi cuprins în acest brand. Logistic, ce înseamnă ca efort, câţi oameni lucrează la toată chestia asta?

Lucian Preotu: Avem în permanenţă 10 oameni care lucrează tot timpul anului la Snow Fest. Dar pe lângă aceştia, pe perioada festivalului din Franţa – acela este cel mai mare, avem undeva spre 100 de colaboratori (voluntari, persoane angajate exact pe perioada respectivă). Sunt foarte mulţi oameni din diferite domenii, de la instructori de schi, la animatori,
la ingineri de sunet, la şoferi.

Andrei Huțanu: Dar vă place şi vouă (şi se vede lucrul acesta) şi vă simţiţi foarte bine. Dar presupun că nu întotdeauna a fost uşor. Care sunt problemele mai frecvente?

Lucian Preotu: Ne dorim să avem doar participanți fericiți, dar e greu să mulțumești pe toată lumea. Franţa a dezvoltat schiul ca un sport de masă. În învăţământul public franţuzesc, în clasa a V-a şi a VI-a, copiii învaţă să schieze, deci toată lumea din această țară practică schiul. Ei au
făcut un sistem economic, pentru ca oamenii să poată veni cât mai ieftin, să se bucure de pârtii. În unele cazuri, cazările sunt foarte înghesuite. Se întâmplă ca un apartament pentru patru persoane, să fie de 16 metri pătraţi. Partea frumoasă  este pe pârtie, pe un domeniu absolut
fabulos, dar pe care îl descoperi doar a doua zi. Prima impresie, când vine omul obosit după drumul din România de 2000 de km, poate să fie neplăcută. După aceea, fiind atât de multe cazări pe care le primim în acelaşi timp, nu avem cum să le verificăm, să vedem starea lor, să vedem efectiv cum să le găsim. Se întâmplă să fie unele care au stricăciuni, să fie murdare. Toate aceste nemulțumiri noi trebuie să le rezolvăm în ziua sosirii. În fiecare an avem un număr de apartamente luate suplimentar, peste numărul de locuri ocupate, tocmai pentru a putea înlocui unele apartamente cu probleme, dar e greu.

Snow Fest 2013
Snow Fest 2013


Andrei Huțanu: Cât mai poate creşte, ce urmează?

Lucian Preotu: Acum nu mai vreau neapărat să cresc. Vreau să mă opresc undeva la 5000 de oameni şi să încerc să îl îmbunătăţesc şi să fie tot felul de chestii diferite, tot felul de chestii în plus. Pe lângă asta, vom porni probabil un alt festival, în altă locaţie, la care, iarăşi, vom porni de jos.

Andrei Huțanu: Acum aveţi încă câteva ieşiri colective sub brandul Snow Fest: este Austrian Snow Fest, de ziua naţională în Austria (şi acolo se adună câteva sute bune de oameni); aveţi Italian Snow Fest, în fermecătorul Livigno, unde s-a lungit la două săptămâni.

Lucian Preotu: Nu s-a lungit. Snow Fest înseamnă schi plus party. Avem mult mai multe ieşiri la schi. Deja începând cu luna decembrie mai avem 5 ieşiri în Franţa, la care nu avem partea de party. Dar cele care sunt împreună cu party-urile, se numesc Snow Fest. Zilele se petrec pe pârtie, dar iarna nopţile sunt lungi: trebuie să facă ceva oamenii seara, să simtă ceva. În Livigno l-am mutat pe două săptămâni doar pentru că încercăm un produs nou, Snow Fest Kids, în care o săptămână vom avea animaţie şi activităţi pentru copii. Pentru copii nu sunt aceleaşi party-uri ca pentru adulţi, cu ieşit în club sau dansat şi băut. Sunt activităţi care le fac plăcere copiilor şi se simt bine. Şi cred că acesta este challenge-ul nostru nr. 1 pentru iarna aceasta, Snow Fest Kids.

Andrei Huțanu: Noi vă dorim succes!

Interviu realizat de Andrei Huțanu

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine