Pârtia Toplița – o pasiune transformată într-o destinație de renume

Toplița este cunoscută ca una dintre cele mai bune stațiuni din țară pentru ca cei mici să deprindă tainele schiului. Pârtiile de la poalele Munților Giurgeu și Călimani sunt dovada vie că o pasiune poate să prindă aripi cu multă ambiție și muncă.

În momentul de față, pe lângă cele două pârtii Bradul pentru începători și Măgheruș pentru avansați, domeniul schiabil din Toplița deține cea mai lungă bandă rulantă din Europa de Est și cel mai mare bob alpin din țară, inaugurat în 2021.

Am discutat cu Cristian Baciu, care, alături de tatăl său, a pus Toplița pe harta schiului și am aflat planurile lor de viitor.

De cât timp ați început această activitate și ce așteptări ați avut?

Prima pârtie pe care am deschis-o a fost pârtia Măgheruș în anul 1999 cu o instalație artizanală: un motor de Dacia cu reductor de buldozer, iar schiorii se legau de o cordelină pentru a urca pârtia, un lucru solicitant care necesita atenție sporită.

Ce investiții ați făcut de-a lungul timpului?

După începutul pe pârtia Măgheruș cu instalația de teleschi artizanală, a urmat nocturna și un ski bar cu un centru de închirieri.

Câțiva ani mai târziu, am achiziționat instalații de teleschi și în anul 2007 a urmat pârtia Bradul cu lungime de 1200 m, iar în 2020 banda pentru inițiere Sunkid care deservește săniușul.

În anul 2011 am deschis pensiunea Baciu de la vârful pârtiilor cu o capacitate de 14 camere, avem în plan să mărim capacitatea de cazare. Pe timp de iarnă gradul de ocupare este de 100%, majoritatea fiind clienți fideli și participanți ai taberelor de schi.

Ce capacitate aveți pentru ambele pârtii și câte persoane pot schia pe fiecare pârtie?

Momentan capacitatea ambelor pârtii este de 1600 persoane pe oră, incluzând banda pentru începători. Anul acesta am modernizat banda prin adăugarea unui reductor la stația de sus și astfel mai mulți schiori pot sta pe bandă în același timp, distanța dintre ei fiind mai mică. Capacitatea benzii s-a dublat și nu mai apar neplăcerile din trecut.

Banda de inițiere are 220 m, iar în anul 2020, la momentul inaugurării, era cea mai lungă bandă din Europa de Est și este ideală pentru cei începători și pentru sănii.

De asemenea, în anul 2021 am inaugurat bobul alpin care în momentul de față este cel mai lung din țară cu peste 1000 m lungime.

Credeți că orașul a avut de câștigat de pe urma investițiilor voastre?

Sperăm ca toate categoriile să aibă de câștigat, obiectivul nostru este să ne aducem contribuția în comunitate, nu avem un target financiar. Ne dorim să ne facem treaba bine, să îi așteptăm pe turiști cu pârtii de calitate.

Care este durata sezonului de schi?

Durata sezonului de schi poate varia; în cei mai buni ani s-a dat startul la început de decembrie – primul weekend din lună, iar anul acesta am deschis în 22 decembrie și se termină la sfârșitul lunii martie.

Care este cea mai bună perioadă de schi din an?

Cele mai bune condiții sunt în perioada ianuarie – februarie, fiind și cea mai aglomerată perioadă din sezon.

Ce activități aveți pe timp de vară?

Pe timpul verii facem echitație: lecții manej, lecții individuale sau plimbări în exterior pentru cei mai experimentați, iar din august 2021 am deschid pista de bob – o investiție care atrage mulți turiști în zonă.

Copiii de la vârsta de 5-6 ani au ocazia să învețe echitația pe caii noștri, odată ce este independent poate să mânuiască un cal destul de ușor. Deținem un efectiv de 12 cai, ne îmbunătățim continuu pe această parte și acum căutăm cai de sport pentru a sări obstacolele.

Este în lucru zona de tubing și urmează să fie dată în folosință în perioada următoare.

De unde ideea și pasiunea pentru cai și schi?

Tatăl meu este pasionat de ambele și a făcut în așa fel încât să lucreze pentru pasiunile pe care le are. Personal am făcut schi de performanță și îmi place mult să petrec timpul pe pârtie, iar călăritul este de asemenea o pasiune de-a mea.

Cum vă împărțiți responsabilitățile fiind o afacere de familie?

Încercăm să delegăm cât mai puține sarcini și să facem ceea ce ține de noi. Spre exemplu, tatăl meu se ocupă de bătătoritul pârtiei cu mașina mare, eu cu ea mică; el se ocupă de teleschiuri, iar eu de sistemul de acces. Per total încercăm să ne ocupăm fiecare de zona în care suntem mai buni în funcție de aptitudini.

Pe timpul iernii suntem zilnic pe pârtie, chiar și noaptea pentru a face zăpadă și a bătători pârtiile, iar pe timpul verii suntem implicați la bobul alpin și echitație în funcție de disponibilitate.

Care a fost cel mai greu moment din ultimii ani?

Cele mai mari eforturi le depunem pentru a face zăpadă, deoarece dacă temperaturile și condițiile nu ne permit devine destul de stresant pentru noi. Pe lângă părțile astea, muncim cu plăcere fără să fie multe momente delicate.

De ce sunteți cel mai mândri?

Pentru moment, bobul alpin este investiția mai mare, care a avut un impact semnificativ și, la data achiziției, era cel mai modern de piață. Capacitatea bobului este de aproximativ 225 persoane pe oră, fiind un sistem modern care previne coliziunile și poate fi folosit de copiii începând de la 3 ani, iar de la 8 ani pot merge și singuri.

Bobul alpin funcționează pe toată perioada anului, iar iarna aceasta am reușit performanța de a-l menține pornit în fiecare zi prin noile instalații de degivrare achiziționate. Pe timpul ploii se montează parbrize.

Care sunt planurile de viitor pe zona de schi?

Ne dorim să facem un lac de acumulare pentru a înzăpezi pârtiile mai rapid, însă cel mai devreme va fi realizat anul viitor. Ne gândim să facem un manej acoperit (hală pentru a permite lecțiile de echitație pe timp de ploaie) și să creștem capacitatea de cazare a pensiunii Baciu.

Interviu realizat de Raul Buzilă

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine