Echipamentul pentru schiul de tură pe înțelesul tuturor

Despre schiul de tură – mituri și ce presupune această disciplină – se poate vorbi zile întregi fără a zăbovi nicio secundă pe același subiect. Totul începe de la  dorința de a bate munții la picior pe timp de iarnă, de a vedea într-o altă ipostază natura montană, de a evada din cotidianul orașului, de a te elibera sau pur și simplu de a face altfel de mișcare.

Ce doresc oamenii? Unii visează la kilometri lungi prin zăpada pufoasă și nu numai, pentru care ai nevoie de un echipament foarte ușor și comod cu dimensiuni rezonabile (lățime sub talpă), echipament care, însă, va avea mici dezavantaje pe coborâri tehnice, alții visează la coborâri spectaculoase, unde greutatea contează mai puțin, iar alții optează pentru ambele variante, unde totul este relativ în ceea ce privește alegerea echipamentului. În funcție de aceste dorințe se alege și echipamentul. De obicei, primul echipament pe care îl achiziționezi este de test. Poate fi second-hand sau, pentru cei mai înstăriți, cumpărat de nou. Recomandarea unuia care practică acest sport de peste 15 ani este ca, în orice caz, clăparii să fie noi.

Ce presupune acest echipament?

Clăparii

Clăparii trebuie să vină ca o mănușă, schiurile trebuie să fie de tură și nu de pârtie, legăturile, evident de tură, plus pieile de focă care se atașează pe talpa schiurilor și te ajută să urci cele mai lungi pante înzăpezite. Nu pot lipsi bețele de schi, indispensabile atât la urcare, cât și la coborâre.

Când alegeți clăparii, țineți cont că cea mai mică jenă în magazin se va concretiza în răni serioase la picioare și unghii înnegrite după prima tură pe munte. Poți opta pentru flex (rigiditate) și greutate redusă dacă țelul tău este de a bate kilometri întregi prin zăpadă. Flexul mare și greutatea mai mare sunt pentru cei care abordează cele mai abrupte pante montane și pentru cei care viteza și săriturile contează în reușita unei coborâri.

Schiurile

Consumabilele cele mai scumpe din univers în acest sport, sunt împărțite pe mai multe grupe pentru a ne fi mai ușor să alegem modelul perfect pentru genul de ture la care visăm. În cele mai multe povești, aventura începe cu niște schiuri modeste ca dimensiuni și greutate. Mai înguste sub talpă și puțin mai grele. Odată cu evoluția sportivului, acestea cresc în dimensiuni și tind să fie din ce în ce mai ușoare, însă toate au o limită, cea a bunului simț, în ceea ce privește senzația de plutire pe zăpadă.

Legăturile, greutatea și eficiența lor

Aceste obiecte ciudate, colorate, neînțelese de schiorii de pârtie, și care te lasă să urci pe schiuri fără să te afunzi chiar dacă zăpada are un metru înălțime, au evoluat enorm în ultimii 30 de ani. De la modele antice cu care parcă însuși Thor ar fi schiat, până la actualele bijuterii ale coroanei, legăturile sunt esența și poate cea mai importantă componentă care face schiul de tură posibil.

Legaturi schi de tura Dynafit TLT Speed

Oferta fiind foarte variată, avem de unde alege. Ce ți se potrivește, poți afla doar în magazinele specializate, deoarece trebuie ținut cont, în prima fază, de următoarele aspecte: greutatea schiorului, tipul de schi ales (lățime, greutate), pe ce dorești să pui accentul (coborâri tari cu sărituri, sau coborâri ușoare cu multe viraje). Sau dacă ești zmeu și dorești să alergi pe schiuri sau să cobori cu viteză în competițiile organizate în afara pârtiilor, vei descoperi că, după echipamentele standard, există și echipament de competiție. 

Pieile de focă și adevărul din umbra lor

Da, la început au fost focile, apoi pieile lor pe schiurile nordicilor pentru ca acestea să alunece într-o singură direcție: înainte. Am evoluat ca specie și am descoperit că aceste accesorii se pot face și din materiale sintetice. La începutul târziu al acestei discipline, promotorii schiului de tură din România au folosit bucăți din celebrele mochete pe care poate le mai regăsim în ,,modernele”  și  ,,ieftinele” chirii din Cluj.

Azi ne bucurăm de o mulțime de modele ale acestor accesorii necesare deplasării la deal pe schiuri, deoarece multe companii oferă o gamă suficient de bogată, accesibilă oricărui buzunar. Foarte important e ca acestea să fie personalizate (decupate) perfect pe talpa schiului (canturile rămân la vedere). Ele au o perioadă destul de îndelungată de utilizare, iar în cele mai multe situații, pot fi recondiționate, dacă suprafața lor de contact cu schiul este acoperită cu adezivul clasic care poate fi înlocuit. Suprafața de alunecare este de trei tipuri:

  • 100% mohair, care alunecă cel mai bine și sunt cele mai ușoare, având însă o durată puțin mai scurtă de viață. Recomandate pentru cei care doresc un echipament ușor.
  • Mix de mohair cu material sintetic. Variantele americane Black Diamond merg cu un procent mai mare de material sintetic și mai puțin mohair, cele europene invers, Colltex sau Pomoca. Procentul este undeva la 70% – 30% în ambele combinații. Avantajul acestora: greutate redusă, alunecare bună.
  • 100% sintetic – le ai pe viață. Când îți cumperi așa ceva nu vei simți senzația de greutate.

Bețele de schi

Bețele de schi NU sunt cele fixe, de pârtie, chiar dacă unii mai forțează nota. Acestea ar fi bine să fie telescopice, din mai multe motive: ușor de transportat, ușor de reglat pe dimensiunea dorită. Le găsim în 2 variante de materiale: aluminiu și carbon. Uneori și combinate. Din 2 sau 3 segmente. De evitat cele cu sistem de strângere prin rotire (nucă), deoarece în multe situații se blochează sau, mai rău, nu se blochează. Sistemele cu clapetă sunt cele mai eficiente. De preferat, metalică. Se zvonește că Black Diamond sau Komperdell ar fi cele mai apreciate în rândul schiorilor de tură. Pe lângă toate cele mai sus menționate, dacă veți găsi bețe acoperite cu EVA (o spumă de poliuretan) sub mâner să știți că e un lucru bun. Nu vă va îngheța mâna dacă țineți bățul de mai jos, sub mâner, lucru care se întâmplă destul de frecvent.

Echipamentul de siguranță și salvare din avalanșă

Din respect pentru coechipieri, acesta nu trebuie să lipsească din dotarea niciunui practicant al sporturilor pe timp de iarnă în zonele montane. Kit-ul conține un transceiver (aparat de emisie/receptive), sonda, lopata și, poate cel mai important accesoriu, rucsacul cu ABS (airbag, balon, etc), echipament despre care vă voi povesti în altă ediție a Ski Magazine.

Muntele nu trebuie subestimat nicio secundă. El va fi acolo tot timpul, însă noi, oamenii, putem pierde totul într-o secundă. Chiar dacă nu v-am dat toate detaliile, sper că v-ați făcut o mică idee despre ce și cum trebuie ales pentru a practica schi de tură.

Găsește echipamentul potrivit pentru schi și prinde reducerile de primăvară pe https://www.alpinexpe.ro/ .

Află mai multe despre cele mai bune echipamente pentru sporturile de iarnă și activitățile outdoor din revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Scris de: Sorin Barboș / Alpin Expe

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine