Noul sezon de schi în Austria. Măsuri de siguranță pentru turiști

Photo by Alexander-Lohmann

Austria rămâne una dintre destinațiile preferate ale celor îndrăgostiți de sporturile de iarnă. Șarmantul Kitzbühel, provocatorul Stubai, celebrul St. Anton, Sölden, Saalbach-Hinterglemm și multe alte domenii schiabile formează un adevărat rai al schiului. La calitatea pârtiilor și a infrastructurii, se adaugă și serviciile de top, de la cazări, la restaurante, magazine și variante de petrecere a timpului liber.

Vremurile însă sunt tulburi și toată lumea se întreabă cum se va desfășura noul sezon de schi în contextul pandemiei. Tocmai de aceea, autoritățile austrice au adoptat din timp un „pachet de măsuri comune pentru un turism în siguranță în perioada iernii”. Este un document care conține, printre altele, măsuri de siguranță pentru apres-ski-uri, instalații de transport pe cablu și școli de schi. O atenție deosebită s-a dat unităților de cazare. Totul, pentru ca cei care iubesc schiul sau snowboard-ul să se bucure de o vacanță de iarnă fără griji.

Testare preventivă regulată pentru turism

După perioada de carantină, Austria a putut să își deschidă treptat infrastructura turistică. Restaurantele, hotelurile, instituțiile culturale, obiectivele turistice și spațiile de petrecere a timpului liber sunt acum deschise în Austria și te așteaptă! Cei care caută de pe acum o cazare la munte, trebuie să știe că toate unitățile trebuie să respecte regulile stricte de siguranță și prevenție impuse de guvern.

Photo by Teresa-Robinson

Nicio altă branșă nu este testată mai intens decât cea a gastronomiei și turismului din Austria. Probabil este cel mai mare program de testare preventivă din Europa – Ministrul Turismului, Elisabeth Köstinger.

Restaurantele, pensiunile, hotelurile și alte unități de cazare din Austria pot participa la programul de testare dezvoltat de guvern, „Sichere Gastfreundschaft / Ospitalitate în siguranță”. Pe lângă o serie întreagă de măsuri, unitățile care participă voluntar la acest program își testează regulat angajații care intră în contact direct cu oaspeții. Până în prezent s-au făcut peste 360.000 de teste la aproape 5.500 de companii din domeniu, cele mai multe în landurile Tirol, Salzburg si Viena.

La Viena există și eticheta Safe Stay. Această distincție este acordată unităților de cazare ce respectă o serie de reglementări care le depășesc pe cele standard, impuse de guvern. Catalogul de măsuri cuprinde, printre altele, dezinfectări suplimentare, procese speciale, iar în aceste unități există responsabili COVID-19, care coordonează respectarea acestor măsuri și stau la dispoziția publicului pentru orice întrebări.

Gratuit se pot testa în afară de domeniul Horeca si instructori de schi, ghizi montani, însoțitori de grupuri, ghizi turistici sau chiar proprietari de camere private.

Măsuri de siguranță în stațiunile de schi

Bineînțeles, și stațiunile de schi se supun unor noi reguli. În noul sezon vom uita de petrecerile memorabile după o zi petrecută pe schiuri sau placă. Dar, siguranța este mai importantă… La apres-ski-urile din Austria va trebui păstrată distanța de 1 metru între grupurile de turiști și nu vor exista locuri de stat în picioare. Fiecare va avea un loc fix, pe scaun.

Și la folosirea instalațiilor de transport pe cablu va trebui păstrată distanța socială de 1 metru, mai ales la urcarea în teleferice. Cei care vor să învețe se schieze trebuie să știe că lecțiile cu monitor pot fi luate în grupuri de maxim 10 persoane, incluzând aici și instructorul de schi. Iar monitorii care vin din străinătate, trebuie să prezinte școlii de schi un test COVID-19 negativ.

Masca este deja accesoriul cu care ne-am obișnuit în această perioadă de pandemie și care va trebui purtat și în vacanța de iarnă. În Austria, măștile trebuie purtate în supermarket-uri, la benzinării, în bănci și oficii poștale, precum și în mijloacele de transport în comun, inclusiv pe instalațiile de transport pe cablu. Multe stațiuni de schi oferă măștile gratuit la cumpărarea skipass-ului, ca de exemplu întreaga regiune Ski Amadé.

Photo by Ludwig-Schedl

Aplicația Stopp Corona

Austria este una dintre primele țări europene care și-a dezvoltat propria aplicație care ajută la identificarea și ruperea lanțurilor de infecții mai rapid. Este vorba de aplicația „Stopp Corona” care a fost deja folosită de mai mulți de 800.000 de utilizatori. Ea poate fi descărcată din App Store sau Play Store.

Cum funcționează?! Foarte simplu: de îndată ce utilizatorul deschide aplicația, aceasta se conectează automat la alți utilizatori din apropiere, chiar și în modulul de economisire a energiei. În cazul unei infecții cu COVID-19, aplicația contactează toți utilizatorii care s-au aflat în preajma persoanei infectate o perioadă mai lungă de timp.

Identificarea precoce a infectării prin testarea apei de canalizare

Anumite landuri, precum Tirolul, au luat și alte măsuri speciale de prevenție: testează apa de canalizare. Se întâmplă în Paznaun după inițierea unui program guvernamental în colaborare cu Universitatea Innsbruck. Ulterior, măsura va fi aplicată la nivelul întregului land. Aceste teste permanente ale apelor de canalizare vor susține identificarea dintr-o etapă timpurie a unei potențiale infectări.

Mai multe informații, aici: www.austria.info/ro/informatii-practice/siguranta.

Cu toate acestea în minte, nu ne rămâne decât să ne pregătim, liniștiți, vacanța la schi în Austria și să ne decidem pe ce pârtii vrem să ne dăm sezonul acesta. Atâta timp cât fiecare turist este responsabil, riscurile de îmbolnăvire sunt minime. Și oricum, schiul era dinainte sportul cu mască, mănuși și distanțare sănătoasă între practicanți. So, keep calm and go skiing!

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *