Schiul de tură: Regăsirea

E liniște.

Liniște de auzi neaua sclipind pe cetini.

Liniște de auzi bulgărașii rostogolindu-se la vale.

Doar răsuflarea-ţi punctează, agale sau grăbit, liniștea albă.

Pornești din nou, plutind pe covorașele fermecate lipite pe tălpi.

Urcarea se termină și lași în urmă umbrele prelinse ale neliniștilor din Vale. Ești Sus, doar tu cu Tine, dezbrăcat de griji, luminos și tânăr ca un copil. Te-ai regăsit!

În zilele bune, coborârea va fi o plutire diafană, cu chiuituri. În zilele rele, coborârea va fi o învălmășeală smucită, cu piedici, derapaje, brațe fluturânde și țipete speriate. Însă vor rămâne în memorie doar zilele bune, cu iz de țopăieli copilăroase pe salteaua cea bună a familiei.

Alteori, totul devine o grotescă parodie, în care pieile suflate de vânt se lipesc de orice, în afară de tălpile schiurilor; sau echipamentul înghețat se încăpăţânează să nu funcţioneze, iar zăpada ce părea fermă îţi ajunge până la brâu de îndată ce cobori de pe schiuri, pătrunzând în toate cotloanele. Schiurile și bețele desprinse sau scăpate dispar imediat în neaua afânată, vântul zburătăcește orice echipament lăsat nesupravegheat, iar negura învălmăşeşte susul cu josul şi stânga cu dreapta, de nu mai ştii dacă stai sau mergi. Uneori, furtuna izbucneşte de sub talpa ta, descompunând versantul într-o devălmăşie de fragmente ce curg precum înspăimântătorul Styx. Iarna, Muntele nu stă la poveşti.

Şi totuşi, mergem. Ne apropiem, mai sfioşi sau mai îndrăzneţi, vârful visat.

Echipamentul este doar primul pas. Urmează ani întregi de acumulat cunoștințe despre schi, orientare, avalanșe, recuperarea din avalanșă, adaptarea la condiții. Vei învăța să repari aproape orice cu bride și duct tape. Vei învăța să te orientezi după hartă, după soare, după teren sau după telefon și să răstorni în cap întregul munte pentru a vedea coborârea. Ca și laponii, vei folosi o grămadă de cuvinte pentru zăpadă, unele pronunțate inevitabil cu un zâmbet, altele cu o grimasă. Vei lăsa negreșit valoarea câtorva vacanțe la schi de pârtie în echipamentul de tură, și o vei face cu drag.

Totul pentru bucuria de a te afla, tu cu Tine, în catedrala imaculată care este, iarna, Muntele.

Pornim şi în acest sezon spre crestele Carpaților și ne vom întoarce aici, la Ski Magazine, pentru a ne istorisi, la gura sobei, pățaniile. Urmăreşte-ne pe  Facebook și Instagram.

Text: Iancu Verdeș

Foto: Iancu Verdeș, Roxana Tilca

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine