Cum alegi monitorul de schi sau de snowboard

Un aspect delicat, pe care o bună parte din cei interesați îl tratează cu superficialitate, este alegerea monitorului de schi/snowboard. Întrebarea din titlul acestui articol pare simplă, dar răspunsul corect depinde de multe criterii și repere.

Foarte puțini clienți știu că monitorul de schi este calificat gradual, în anumite etape (categorii), progresiv. Actualmente, majoritatea monitorilor calificați în România începând cu anul 2010, au absolvit cursul de “Inițiere”, adică prima etapă, sau clasa de începător din metodologia de formare. Drept urmare, pe fondul unui vid legislativ, orele de schi, în mare parte, se predau haotic, mai ales în condițiile în care partea financiară primează. Există multe cazuri în care elevul stagnează în procesul de învățare, pentru că monitorul de schi nu mai are cunoștințele și experiență necesare pentru a continuă progresia tehnică. De aici pornind, putem aprofunda această discuție.

Evident, primul sfat este să apelezi la o școală de schi. Probabil dacă te duci în afară României și vrei să înveți să schiezi, te vei duce la o școală de schi! De ce n-ai face același lucru și în țară? Deci, alege o școală de schi! De regulă, în cadrul școlilor de schi, monitorii sunt calificați, angajați legal și manageriați de oameni care, mai mult sau mai puțin, au o experiență în acest domeniu.

Fără îndoială și tipologia clienților influențează alegerea monitorilor. Dacă elevul este copil, cel mai mare succes de ambele părți îl vor avea monitorii de sex feminin și/sau mai tineri. Dacă subiectul face parte din categoria fetelor adolescente, ar fi mai bine să nu aleagă un monitor tânăr. S-ar putea că, în acest caz, monitorul să fie atras mai mult de schiul de “status symbol”, decât de activitatea didactică.

În cazul în care ești o persoană care a trecut de vârstă tinereții, poți alege un monitor cu o experiență (inclusiv de viață) mai bogată. Dar, dacă alegi un monitor care preda individual, în primul rând trebuie să te asiguri că este calificat. Apoi ține cont de modul general în care se prezintă: ținută, curățenie, vocabular. Monitorul de schi trebuie să stăpânească procedee tehnice corespunzătoare nivelului din metodică de învățare a tehnicii în schiul alpin, să le aplice în condiții variate de teren şi zăpadă, să cunoască terminologia şi noţiunile de bază legate de echipament şi mediul specific de utilizare, să cunoască codul de comportare pe pârtiile de schi. De asemenea, un monitor bun posedă cunoştinţe referitoare la geografia zonei, natură şi mediul înconjurător, traseele montane, istoria schiului, comunicare, siguranţa pe pârtie şi în afară ei, limbi străine de circulaţie internaţională, protecţia mediului, șamd.

Evident că sunt foarte multe aspecte definitorii în alegerea monitorului. Această discuție este doar una de reper, un punct de pornire în alegerea pe care o cei face. În consecință, monitorul de schi sau snowboard este un model, așa că ai grijă ce alegi! Alegerea ta, s-ar putea să-ți definească caracterul și felul de a fi pe părții.

Un subiect aparte îl reprezintă cei care organizează tabere de schi, dar nu au nici o calificare de monitor de schi, așa că, mare atenție unde va trimiteți copiii în tabere! În rest, zăpadă, voie bună și succes în ale schiului!

Află cum să-ți alegi corect echipamentul de schi, aici.

Scris de: Cristi Mazarache, monitor formator Centrul de Formare monitori.ro

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine