GALA MUNTELUI: Mountain Bike – Vlad Dascălu

La doar 24 de ani este, probabil, cel mai titrat mountain biker din România. Vlad Dascălu este originar din satul Buda, comună Râșca, Județul Suceava. Bicicleta și pedalatul în mediul montan le descoperă în Spania unde se mută cu părinți săi pe când avea 9 ani.

La început adoră să coboare pante abrupte cu bicicletă. Prima experiență cu atmosfera competițională a avut-o la 14 ani când a concurat la un concurs de downhill. Și de aici încolo au urmat concursuri după concursuri. După ce a câștigat câteva competiții regionale de downhill Vlad a trecut la cross country. La primul concurs în nouă disciplină abordată a ieșit pe locul 2. La Europenele de cross country din 2015 a ieșit pe 6, plecând de pe poziția 86 – ultima de pe grilă de start.

În anul 2017 își face debutul în Cupele Mondiale la o echipa românească – Dinamo-BikeXpert Racing Team. Având o echipa profesionistă în spate și suportul necondiționat al persoanelor din jurul lui reușește în 2017 să obțînă un titlu național, un loc bun la europene și trei locuri 5 în Cupa Mondială.

În 2018 trece la echipa spaniolă Brujula Bike și începe să scrie istorie. Cu Majuscule!!! Pentru prima dată, pentru un sportiv român, el câștigă o etapă a cupei mondiale la Nove Mestoin Cehia.

Ei, și în cartea de istorie a ciclismului românesc urmează anul 2019. Anul Vlad Dascălu. El câștigă titlul de campion european la categoria să, în iulie la Barno, titlul de campion național la Herneacova – Timiș.

Tot în acest an câștigă patru etape din Cupa Mondială. Dar 2019 este anul când Vlad Dascălu, ciclist român, devine Campion Mondial la categoria lui. Vlad se impune pe traseul brutal de la Mont Sainte Anne și cucerește primul titlu mondial. Spun primul pentru că după cum se pregătește și ce filosofie are, 2019 a fost doar începutul.

În 2020 a făcut pasul spre categoria Elite, clasa-regină, și a trecut la echipa Trek-Pirelli. Când lumea s-a dat peste cap, el  s-a folosit de perioada de restricții cât a putut de bine, s-a adaptat la noul echipament și a continuat riguros pregătirea. Rezultatele nu au întârziat să apară. Pe pagină unuia dintre sponsorii sau spune: “Știu care sunt pașii pentru a ajunge la nivelul meu maxim, și asta am de gând să fac!””

Vlad Dascălu va reprezenta România la Jocurile Olimpice de laTokyo. Noi îi urăm mult succes și de abia așteptăm să se audă imnul național pe podiumul olimpic.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *