GALA MUNTELUI: Next Generation: Patric Iluț

Dacă X Games Junior ar avea nevoie de un ambasador acesta cu siguranță ar fi Patric Iluț. The flyingboy, așa cum îi spun “cunoscătorii” folosește “placa” în aproape toate mediile posibile. Și nu doar o folosește – face performanță la cel mai ridicat nivel. Skateboard , snowboard, wakeboarding sunt sporturi pe care le practică cu maree plăcere și în care a adus rezultate extraordinare. Și are doar 12 ani!

Patric Iluț s-a născut în Cluj-Napoca în 1 noiembrie 2008. Până la 3 ani a trăit în Baia Mare, apoi s-a mutat cu familia în Nurnberg, Germania. Din septembrie 2018 s-a întors în România, mai exact la Baia Mare. A început să practice skateboardingul de la vârsta de 5 ani, participând deja din primul an la concursuri de adulți. De la 6 ani începe să facă și snowboarding, iar de la 8 ani, wakeboarding.

La 8 ani, în 2017  intră în cartea recordurilor ca cel mai tânăr participant într-o finală de campionat mondial de skateboard. Tot în acel an câștigă titlul de campion european la categoria sub 12 ani la campionatul european organizat la Steinplatte, Austria. Ei, și de atunci are multiple podiumuri și concursuri câștigate în țară și la nivel mondial. În 2019, după cele două titluri de campion național la slopestyle și cross câștigate, devine vicecampion european la snowboarding (Dolni Morava – Cehia) la categoria U15. Patric avea doar 10 ani.  Tot în 2019 devine vicecampion mondial la skateboarding U15 în Franța la Deux Alpes. 

În 2020, în ciuda situației internaționale, reușește din nou să urce pe podiumurile unor competiții importante, inclusiv pe prima treaptă a acestora. În 7 martie, la Strbske Pleso, Patric obține locul 1 și titlul de campion al Slovaciei la slopestyle  și locul 1 și titlul de campion al Slovaciei la Big Air.

Mai trebuie spus că Patric e singurul rider român invitat, pentru al treilea an consecutiv, la finala Campionatului mondial de skateboarding din Praga. El este singurul român înscris în circuitul oficial mondial de skateboarding și cel mai tânăr dintre cei 950 de rideri care se întrec la categoria U15 în 4 etape de campionat mondial.

Trebuie să avem o prezentare scurtă a sportivului, altfel cu Patric și realizările lui am ocupa multe pagini. Și, mă repet… are doar 12 ani. Va dați seama cât va valora autograful lui peste 10 ani?!

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine