Splitboardul, noua senzație pe zăpadă

Splitboard
Splitboard

Știm, încă nu a nins. Dar vom avea parte și de zăpadă. Iar când se va întâmpla acest lucru vrem să fiți pregătiți. Și nu oricum; ci pregătiți de „splitboarding”. Adică schi la urcare și snowboarding la coborâre. Totul cu același echipament.

Iată în cele ce urmează o scurtă introducere în tainele „splitboardingului”: Ce este un splitboard Un splitboard nu este altceva decât o placă de snowboard ce se poate despărți în două bucăți longitudinale. Devine astfel o pereche de „schiuri” cu ajutorul cărora snowboarderii se pot deplasa la fel ca cei care au în picioare schiuri de tură.

splitboard
Splitboard

Cum se face tranziția splitboardului?

Nimic mai simplu! Desigur, după puțină practică. Pe scurt, etapele sunt acestea: cârligul de la vârf și cel de la coadă sunt deconectate iar placa este separată în regim de schi. Apoi legăturile sunt mutate din regimul de snowboard în cel de schi. Următorul pas este aplicarea pieilor de focă pe talpa schiului. Modificarea în regimul snowboard este identică, doar că în sens invers. Timpul de „transformare” poate părea mare la prima vedere (câteva minute). În realitate, însă, zonele care devin dintr-o dată accesibile și reducerea echipamentului necesar pentru a ajunge acolo compenseaza din plain acest mic neajuns.

Care sunt avantajele unui splitboard?

Principalul avantaj al splitboardului este acela ca le permite pasionaților de placă pe powder să nu mai depindă de instalațiile de transport pe cablu pentru a urca pe munte. Sau de elicopter, dacă vorbim de cineva cu potențial financiar. Adică evită aglomerația din zonele mai… „turistice” și odată cu acest aspect pot beneficia de zăpadă proaspată și sunt primii care lasă linii pe stratul intact.

Splitboard
Splitboard

Principiul e simplu: „crapi” placa la urcare și cu ajutorul focilor urci ca pe schiuri de tură iar sus pui placa la loc și cobori pe snowboard. Deci poți face snowboard în zonele mai greu accesibile fără a căra echipament suplimentar cum ar fi rachetele de zăpadă.

Cum te dai pe splitboard?

Inițial, coborârea cu splitboardul era o provocare. Dar tehnologia a avansat rapid iar acum plăcile sun extrem de solide. Așadar, cine se poate de pe un snowboard obișnuit se poate da foarte ușor și pe un splitboard.

Cum a apărut splitboardul?

Ideea de splitboard a luat naștere pe la mijlocul anilor ’90. A venit ca răspuns la o întrebare simplă: „cum ne putem da pe și mai mult powder?”. Asta pentru că până atunci prezența instalaților de transport pe cablu era de cele mai multe ori și condiția de acces pe munte pentru cei mai mulți snowboarderi pasionați de powder. Splitboardurile au apărut relativ recent în România dar capătă din ce în ce mai mulți fani. Tinerii sunt cei mai receptivi și tot ei au început să dicute despre splitboard pe rețelele sociale. Există și o pagină dedicată pe Fecebook: Splitboard Romania .

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine