Lectură în Carpați. 12 cabane și refugii montane, dotate cu cărți

Cabanele și refugiile din Carpați devin mai prietenoase cu iubitorii de drumeții sau alte activități montane. 12 dintre acestea au fost dotate deja cu rafturi cu cărți, dar proiectul în care sunt implicați oameni din toată țara continuă.

Proiectul Educab România ajunge în weekendul 25-27 februarie în Bucovina. Cabana Giumalău din zona Vatra Dornei va găzdui al 12-lea punct de citit din țară.

Ideea înființării acestor puncte le-a venit unor români în timp ce participau la o acțiune în Nepal.

„Inițial nu aveam refugiile în minte, aveam doar cabanele, pentru că ideea este să le plantezi într-un loc unde cineva se ocupă, noi nefiind acolo. Atunci, colega mea Cristina Podocea a dat pe grupuri de montaniarzi și a întrebat membrii dacă le-ar plăcea să existe locuri de genul ăsta, și, dacă da, unde. S-au primit zeci de comentarii. Noi le-am centralizat și avut prima listă de campanie, pe lângă ce știam și noi”, spune, pentru Ski&Outdoor Magazine, Mihai Lupu, din echipa Educab România.

Cum funcționează

Primul Reading Spot a fost deschis la Cabana Negoiu, iar lansările de noi puncte de citit au continuat.

Singurele criterii luate în calcul la selecția cabanelor sunt ca acestea să fie în Carpați, să fie în zone în care nu se ajunge ușor și oamenii de acolo să se implice în acțiune.

Inițiatorii își doresc ca în fiecare punct deschis să fie cel puțin patru rafturi: unul cu reviste de explorare, unul cu ghiduri și hărți, altul cu literatură de călătorie și o altă zonă de literatură „ușoară”.

„E vorba de literatură ușoară, nu proastă, dar… carte de poezie, eseuri, care se citește mai ușor. Ajungi la cabană mai devreme decât ora la care dormi sau dimineața înainte să pornești, ai câteva ore pe care le poți folosi pentru asta”, explică Mihai Lupu.

În campanie au fost implicate până acum mai multe bilioteci județene, care asigură înnoirea fondului de carte, dar și edituri și reviste, care au donat materiale.

Mihai Lupu spune că ideea a prins bine în rândul iubitorilor de munte, iar unii dintre ei chiar s-au implicat în derularea proiectului.

„Oamenii s-ar putea să citească și să le placă atât de mult cartea respectivă încât să o ia cu ei acasă. Asta să fie paguba… Avem și un caz foarte fain. O persoană din Dolj a scris Bibliotecii din Borșa, după ce am făcut refugiul <La Cărți> din Rodnei, că a luat cu ea o carte și că după aceea a făcut un mic colet, l-a trimis la Biblioteca de la Borșa, cu cartea respectivă, plus alte cărți care să fie duse la refugiu”, povestește Mihai Lupu.

El își amintește de un alt episod în care la o cabană au fost duse cântece de munte.

„Circulă pe net, le-am printat, le-am legat, sunt cântece de munte care au și note pentru chitară. Sunt anumite cabane care au și chitări. Am dus la cabană și când ne-am întors era deja un grup venit acolo, care luase cartea asta de cântece de munte. Cântau toți”, povestește membrul echipei Educab.

Acesta spune că proiectul se va extinde și în alte zone din țară, în Apuseni sau în județul Caraș-Severin, și că în cabanele și refugiile dotate cu puncte de citit vor fi organizate și mini-evenimente: proiecții de film sau mini-instruiri de salvare în zona montană.

Planurile nu se opresc aici. Inițiatorii își doresc să extindă acest proiect la stânele din zona de munte, dar chiar și în Nepal.

Proiect derulat în șapte țări

Proiectul de dotare a cabanelor și refugiilor montane face parte dintr-un amplu program al Educab România, care se derulează în șapte țări.

Scopul acestuia este amenajarea de biblioteci în școli sau în comunități mici, fie de la zero, fie prin parteneriate cu alte biblioteci locale.

„În Nepal nu am construit de la zero, dar am plantat biblioteci în școli. Avem deja vreo 4, 5 biblioteci pe care le-am deschis. Școala care vrea să intre în program pune la dispoziție o sală de clasă și partenerul local o utilează. Noi aducem cărți, reviste, material educațional”, spune Mihai Lupu.

Cărțile și revistele donate sunt în proporție de 70% în limbi locale, iar restul în limbi de circulație internațională, engleză sau franceză. Pentru strângerea acestor materiale, Educab organizează evenimente de donare de carte în Europa.

„Avem în Nepal, Bangalesh și Indonezia în Asia, în Africa avem în Kenya, Tanzania, Senegal și mai avem un proiect în America Centrală, în Guatemala, în nord, într-o comunitate mayașă, și desigur, în Europa, în România, unde avem cele mai multe proiecte, și mai avem un proiect pilot, început acum câțiva ani în Italia, pentru comunitatea românească, la nord de Milano. Practic am deschis în cadrul bibliotecii municipale din orașul respectiv, Cassano d’Adda, un colț românesc”, a mai declarat Mihai Lupu.

Lista cabanelor și refugiilor cu puncte de citit:

Cabana Gențiana, Retezat

Cabana Negoiu, Făgăraș

Cabana Cuca, Iezer-Păpușa

Cabana Mălăiești, Bucegi

Cabana Piatra Singuratică, Hășmașul Mare

Cabana Dochia, Ceahlău

Cabana Diana, Rodnei

Cabina Panoramică Piatra Ghilcoș, Harghita

Cabana Suru, Sibiu

Refugiul Agățat, Parâng

Refugiul La Cărți, Rodnei.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/România Educab

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine